Παραιτήθηκε ο Χάμζα Γιούσαφ, πολιτική κρίση στην Σκοτία

Κυβερνητική εσωστρέφεια και πολιτική κρίση ξανά στη Σκοτία μετά την παραίτηση του Χάμζα Γιούσαφ

Παραιτείται από την πρωθυπουργία της Σκοτίας ο Χάμζα Γιούσαφ, ωθώντας το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) σε δεύτερες εκλογές για ηγεσία μέσα σε δύο χρόνια. Ο Γιουσάφ -ο οποίος ανέλαβε τη σκυτάλη από τη Νίκολα Στέρτζιον το 2023– δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις μετά το αδιέξοδο της συμφωνίας με τους Πράσινους στη Σκοτία.

Ο πακιστανικής καταγωγής Γιούσαφ ανακοίνωσε ότι μετά από 398 ημέρες αποχωρεί λόγω διαφωνιών αναφορικά με το σχέδιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση εις βάρος του και επρόκειτο να διενεργηθεί εντός της εβδομάδας.

«Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω τι τιμή ήταν για μένα να είμαι πρωθυπουργός της χώρας που αγαπώ, όπου μεγαλώνω τα παιδιά μου και η μόνη χώρα που θα αποκαλέσω ποτέ πατρίδα», είπε ο Γιούσαφ ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

Η παραίτηση του Γιούσαφ έρχεται λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την άνοδο του πρώτου μουσουλμάνου στον πρωθυπουργικό θώκο της Σκοτίας. Η Βουλή της Σκωτίας έχει περιθώριο 28 ημερών για να εκλέξει διάδοχο, ειδάλλως θα προκηρυχθούν εκλογές. Το ερώτημα που απασχολεί το SNP είναι ποιο πρόσωπο θα διαδεχθεί τον Γιούσαφ και πως θα καταφέρει να βγάλει το κόμμα από την εσωστρέφεια και τα απανωτά λάθη.

Το Politico εξετάζει τους πιθανούς διαδόχους του Χάμζα Γιούσαφ

Τζον Σουίνεϊ

Βετεράνος του SNP, ο Σουίνεϊ έχει απήχηση σε όλες τις αντιμαχόμενες φατρίες και αναφέρεται ως η μόνη προσωπικότητα που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενώσει το κόμμα ως υπηρεσιακός ηγέτη σε μια δύσκολη στιγμή.

«Θα εξετάσω τι λέει ο πρωθυπουργός και θα το σκεφτώ. Μπορεί κάλλιστα να έχω περισσότερα να πω σε μεταγενέστερο στάδιο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», είπε ο Σουίνεϊ σε εκδήλωση το πρωί της Δευτέρας.

Εάν αναλάβει, ο Σουίνεϊ θα ηγηθεί του SNP για δεύτερη φορά αφού ήταν πρόεδρος από το 2000 έως το 2004, ενώ έχει εμπειρία και σε άλλα αξιώματα.

Κέιτ Φορμπς

Η Φορμπς ηττήθηκε οριακά από τον Γιούσαφ στις εκλογές για την ηγεσία του περασμένου έτους, στις οποίες κυριάρχησε η συζήτηση για τις συντηρητικές θέσεις της σχετικά με τους γάμους ομοφύλων και τον αυτοπροσδιορισμό φύλου. Όμως, η Φορμπς διατηρεί πολλούς θαυμαστές σε όλο το κόμμα και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν ξανά υποψήφια για αρχηγός. Κατείχε τη θέση της γραμματέας Οικονομικών από το 2020, προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν ο Γιουσάφ έγινε ηγέτης.

Τζένυ Γκίλρουθ

Η σημερινή γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου για την εκπαίδευση και τις δεξιότητες Γκίλρουθ, εξελέγη στο κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2016, υπηρετώντας ως βοηθός του Τζον Σουίνεϊ και αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Μεταφορών. Η Γκίλρουθ έχει σχηματίσει μια αποτελεσματική συμμαχία στο υπουργικό συμβούλιο με άλλες τρεις ανώτερες υπουργούς -τη Μάιρι Μακάλαν, τη Σίρλεϊ-Αν Σόμερβιλ και τη Μάιρι Γκουζόν.  Αδιαμφισβήτητα, θεωρείται πως το πολιτικό της άστρο λάμπει και η ίδια είναι σε άνοδο.

Νιλ Γκρέi

Ο Γκρέι έγινε υπουργός Υγείας νωρίτερα αυτό το έτος. Είχε βοηθήσει στη διεξαγωγή της επιτυχημένης εκστρατείας του Γιουσάφ για την ηγεσία πέρυσι, αφού αποφάσισε να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr