Για πρώτη φορά πέντε Επιτάφιοι στην Πλατεία Αριστοτέλους

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που οι πιστοί θα ψάλλουν με κατάνυξη «η ζωή εν τάφω», συνοδεύοντας τον Επιτάφιο με την εικόνα του νεκρού σώματος του Ιησού Χριστού, ένα μεγάλο αντάμωμα θα προετοιμάζεται από διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή θα ξεκινούν οι περιφορές των Επιταφίων από τον Ναό της Του Θεού Σοφίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τη Μητρόπολη μια ανάσα από το παραλιακό μέτωπο, την Παναγία Χαλκέων και την Αγία Θεοδώρα στην Αριστοτέλους και τον Άγιο Νικόλαο τον Τρανό κοντά στη Ρωμαϊκή αγορά. Συνοδεία των φιλαρμονικών του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γ΄ Σώματος Στρατού, τα «Άξιον Εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» θα ακουστούν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, με την προσμονή της συνάντησης και των πέντε επιταφίων, για πρώτη φορά στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η παράδοση και το έθιμο της συνάντησης των επιταφίων, που έχουν βαθιά τις ρίζες τους στη θρησκευτική και εκκλησιαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης θα αναβιώσουν και φέτος, όπως άλλωστε συμβαίνει χρόνια τώρα, με πιο γνωστές τις περιπτώσεις των Επιταφίων της Αγίας Σοφίας και της Μητρόπολης αλλά και του Αγίου Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία. Η διαφορά είναι ότι το φετινό αντάμωμα, έχει οργανωθεί περισσότερο συντονισμένα, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για μια παράδοση που συνηθίζεται σε κάποιους τόπους και εδώ στη Θεσσαλονίκη» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

Ο ίδιος αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών της Τούμπας αλλά και σε εκείνη της Μητρόπολης, της Αγίας Σοφίας και της Παναγούδας. «Φέτος η συνάντηση των Επιταφίων θα γίνει στην Πλατεία Αριστοτέλους. Θα ψάλλουμε τα εγκώμια και θα διαβάσουμε μια δέηση που προβλέπεται από το Τυπικό της Εκκλησίας» σημειώνει ο Μητροπολίτης και τονίζει ότι «ήδη ο κόσμος υποδέχεται πολύ καλά τη σχετική πρωτοβουλία». Παράλληλα δίνει έμφαση στον έντονο θρησκευτικό και εκκλησιαστικό χαρακτήρα του εθίμου αλλά και στην πλούσια βυζαντινή παράδοση της Θεσσαλονίκης.