Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έριξε “μαύρο” στο Al Jazeera-Έφοδος στα γραφεία του

Λίγες ώρες χρειάστηκε να περάσουν μέχρι να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να απαγορεύσει τη λειτουργία του καταριανού δικτύου Al Jazeera στο έδαφός του.

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να “κλείσει” το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ.

Το Al Jazeera στα αραβικά και το Al Jazeera στα αγγλικά δείχνουν ένα μήνυμα σε μαύρο φόντο που λέει: “Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η μετάδοση του δικτύου Al Jazeera ανεστάλη στο Ισραήλ”.

Εικόνα

Οι διαδικτυακοί ιστότοποι του δικτύου παραμένουν προσβάσιμοι μέσω του ισραηλινού δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Νωρίτερα, το Al Jazeera καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το γραφείο του στο Ισραήλ, αποκαλώντας την “εγκληματική ενέργεια”.

“Καταδικάζουμε αυτή την εγκληματική ενέργεια του Ισραήλ που παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση στην πληροφορία” ανέφερε το Al Jazeera στα αραβικά σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

“Η συνεχιζόμενη καταστολή της ελευθερίας του Τύπου από το Ισραήλ, στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκάλυψης των ενεργειών του στη Λωρίδα της Γάζας, αντιβαίνει στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Η άμεση στοχοποίηση και δολοφονία δημοσιογράφων από το Ισραήλ, οι συλλήψεις, ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα αποτρέψουν το Al Jazeera από τη δέσμευσή του να καλύψει τα γεγονότα, ενώ περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το Δίκτυο απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς που παρουσιάζονται από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν τα επαγγελματικά πρότυπα των μέσων ενημέρωσης” προστίθεται.

“Η κυβέρνηση με επικεφαλής εμένα αποφάσισε ομόφωνα: το δίκτυο Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ” έγραψε στα εβραϊκά ο Νετανιάχου.

Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε πως ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ υπέγραψε διαταγές για «άμεση δράση», όμως τουλάχιστον ένας βουλευτής που υποστήριξε το κλείσιμο του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου είπε πως το Al Jazeera μπορεί ακόμη να μπλοκάρει την απόφαση σε δικαστήριο.

Το μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα περιλαμβάνει κλείσιμο των γραφείων του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατάσχεση εξοπλισμού μετάδοσης, αποκοπή του δικτύου από τηλεγραφικές και δορυφορικές εταιρείες και μπλοκάρισμα των ιστοτόπων του.

Σημειώνεται πως το δίκτυο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ και ασκεί σφοδρή κριτική στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, απ’ όπου μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, δε, η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο γραφείο του Al Jazeera

Λίγες ώρες μετά την κυβερνητική απόφαση να πέσει «μαύρο» στο δίκτυο, η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του, δήλωσαν ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και πηγή του Al Jazeera στο Reuters.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΠΗΓΗ:news247.gr