Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό παγκοσμίως

Την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Vaxzevria ξεκίνησε η AstraZeneca, λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες Τρίτη 07/05.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης.

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά εμβόλια COVID-19 που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν παρέχεται πλέον.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει προηγουμένως παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η αίτηση της εταιρείας για την απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία ανέφερε πρώτη την εξέλιξη.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία και προσθέτει:

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου AstraZeneca άρχισε να κινείται προς τα εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μέσω διαφόρων συμφωνιών πέρυσι, μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς οι πωλήσεις του φαρμάκου COVID-19 μειώθηκαν.

ΠΗΓΗ: cnn.gr