Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη-Νέο «καμπανάκι» του ECDC

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

O κοκκύτης είναι μία οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία οφείλεται στο βακτήριο Bordetella pertussis, μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ωστόσο τα μικρά παιδιά, τα βρέφη αλλά και ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Τα πρώτα συμπτώματα θυμίζουν πολύ εκείνα του κοινού κρυολογήματος (καταρροή, βήχας, πυρετός).

Ωστόσο, σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει έναν επίμονο βήχα, που κάνει την αναπνοή πολύ δύσκολη.

Ο κοκκύτης έχει υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ των επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν εμβολιασθεί).

Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται εύκολα μέσω του βήχα και του πταρμού ή αερογενώς με σταγονίδια.

Το τελευταίο διάστημα οι χώρες στην Ευρώπη κατέγραψαν τεράστια αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη.

Συνολικά σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη αναφέρθηκαν στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι από την ασθένεια – 11 παιδιά και 8 ηλικιωμένοι–, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο κοκκύτης προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, ενώ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Η εξάπλωση του κοκκύτη ήταν επίσης χαμηλή στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, γεγονός που κάνει την αύξηση να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερη.

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται τους τελευταίους μήνες είναι ιστορικά υψηλός. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί όσα κρούσματα καταγράφονταν κατά μέσο όρο ετησίως από το 2012 ως το 2019.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διακυβεύονται ζωές, κυρίως των μικρών. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά», τόνισε η Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντάξει το εμβόλιο κατά του κοκκύτη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, ενώ κάποιες εμβολιάζουν και τις έγκυες.

Το ECDC τόνισε ότι οι εθνικές αρχές σε μερικές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά ή και σε ενήλικες, καθώς η ανοσία από το εμβόλιο μπορεί να εξασθενίσει με τον καιρό.

ΠΗΓΗ: avgi.gr