Φουντώνει η ανησυχία μετά την ξαφνική ανακοίνωση από την βρετανική εταιρεία σχετικά με το εμβόλιό της για την Covid-19. Τα ερωτήματα και οι αντιδράσεις είναι αρκετά, καθώς, παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca λέει πως αποσύρει το εμβόλιό της για εμπορικούς λόγους, η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την παραδοχή πως σε σπάνιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει θρομβώσεις.
Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα απασχολεί έντονα και την ελληνική κοινωνία, καθώς, ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο εμβολιασμού η επιλογή για το εμβόλιο της AstraZeneca έγινε υποχρεωτική και σχεδόν με όρους εκβιασμού για αρκετές ηλικιακές ομάδες.
Τρεις θάνατοι γυναικών
Αίσθηση προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις της Αθηνάς Λινού, καθηγήτριας Επιδημιολογίας και βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι γυναικών, επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά των επιπλοκών στην Ελλάδα υπολογίζονται σε πάνω από εκατό. Σημειώνεται ότι χορηγήθηκαν περίπου 400.000 δόσεις από το εμβόλιο.
«Δεν είναι αμελητέο. Δεν θα έπρεπε να το έχουμε» είπε η Αθηνά Λινού για να προσθέσει «εάν μπορούσαμε να το αποφύγουμε θα έπρεπε να το έχουμε κάνει. Και ο τρόπος για να το αποφύγουμε ήταν να έχουν δοθεί άλλα εμβόλια στις νέες γυναίκες και να μην χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca παρά μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών».
Στα δικαστήρια πολίτης που έπαθε θρομβώσεις
Στον ΑΝΤ1 μίλησε, σήμερα, και ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, στον οποίο εμφανίστηκε η σπάνια παρενέργεια του εμβολίου.
Ο κ. Μεταξάκης εξήγησε ότι περίπου 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το προϊόν της AstraZeneca έπαθε δύο θρομβώσεις και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργεία.
Η περιπέτειά του κράτησε εννέα μήνες, ενώ έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου, η οποία εκδικάζεται στις 10 Οκτωβρίου.
«Από την εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο δεν επικοινώνησε ποτέ κανένας μαζί μου», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεταξάκης και ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μετά τα χειρουργεία στα οποία υπεβλήθη «μου είπαν να κάνω και τη δεύτερη δόση και ταλαιπωρήθηκα επί 7 μήνες γιατί προσπαθούσα να βγάλω ένα έγγραφο το οποίο να λέει ότι δεν πρέπει να κάνω τη δεύτερη δόση»
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
Καταγραφές για περιστατικά θρομβώσεων είχαν υπάρξει και την περίοδο της πανδημίας, όμως τώρα η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς είναι χιλιάδες οι Έλληνες πολίτες που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο προϊόν.
Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και δε παρουσίασαν καμία παρενέργεια τις πρώτες 30 ημέρες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο εδώ και πάνω από δύο χρόνια για σπάνιες παρενέργειες, ενώ μίλησε για λιγότερα από δέκα περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία.
«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας» επισήμανε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή και πως όσοι την έπαθαν εμφάνισαν συμπτώματα αμέσως μετά τον εμβολιασμό.
Παράλληλα ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται, δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών ίδιο. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».