ΣΕΙΧ ΣΟΥ: 59 υδροφόρες της Πυροσβεστικής, 150 χλμ. αντιπυρικών οδών, 76 κρουνοί για την προστασία του

Ανοικτά είναι, αυτήν τη στιγμή, 150 χιλιόμετρα αντιπυρικών δρόμων μέσα στο Σέιχ Σου, έχουν τοποθετηθεί 76 κρουνοί, «τρέχει» εργολαβία για τον καθαρισμό των ρεμάτων ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της 59 υδροφόρες, 25 ειδικά οχήματα και 80 βοηθητικά, αλλά και 760 άτομα προσωπικό.
Αυτά ειπώθηκαν, σε γενιές γραμμές, στη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του νέου Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε, σήμερα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
«Αγκάθι», πάντως, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, είναι το ότι τα δύο μεγάλα υπαίθρια θέατρα μέσα στο Σέιχ Σου, το Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης, δεν διαθέτουν δρόμους διαφυγής.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο, με τον διοικητή της Πυροσβεστικής νομού Θεσσαλονίκης, Νίκο Μπαλατσούκα, να τονίζει πως «η Υπηρεσία, με 59 υδροφόρα οχήματα, 25 ειδικά αυτοκίνητα, 80 βοηθητικά οχήματα και 760 άτομα προσωπικό είναι έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί».
Υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτείται συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και στάθηκε στα μέτρα πρόληψης, όπως είναι οι εποχούμενες περιπολίες, η επάνδρωση των πυροφυλακίων με πυροσβεστικό προσωπικό και εθελοντές, η συγκρότηση πεζοπόρων τμημάτων, η ολοκλήρωση των ελέγχων οδικού δασικού δικτύου. Παράλληλα, ανέφερε πως όποτε κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός του Σέιχ Σου.

Καθαρίστηκε το ρέμα Κατσιμίδη – Τρέχει εργολαβία για άλλα δύο ρέματα

Ο διοικητής της ΠΥ υπογράμμισε πως το ρέμα Κατσιμιδίου έχει καθαριστεί και απομένει ο καθαρισμός άλλων δύο ρεμάτων από βλάστηση και φερτά υλικά, με την εκπρόσωπο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Καραμήτρου, να απαντά πως είναι σε εξέλιξη μεγάλη εργολαβία για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων. Επίσης, μίλησε για τα σχέδια εκκένωσης νοσοκομείων, κλινικών, κατασκηνώσεων και οίκων ευγηρίας και για καθορισμό χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από εκδήλωση πυρκαγιών.
Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά, επισήμανε πως «επικεντρωνόμαστε στο Σέιχ Σου», προσθέτοντας πως έχουν κατασκευαστεί στο περιαστικό δάσος πάνω από 150 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, ενώ διατίθενται 76 πυροσβεστικοί κρουνοί. «Συντηρήσαμε τις αντιπυρικές ζώνες, έχουν ελεγχθεί οι δεξαμενές, το δίκτυο υδροδότησης και οι κρουνοί είναι έτοιμοι προς χρήση», τόνισε.
Αναφορά έγινε στα Θέατρα Γης και Δάσους, με τους φορείς να τονίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί δρόμος διαφυγής καθώς σε περίπτωση που είναι γεμάτα από κόσμο θα υπάρξει εγκλωβισμός των ατόμων στην κίνηση.