Γάζα/Νέα εντολή εκκένωσης στην κεντρική Ράφα από τον ισραηλινό στρατό

Γάζα / Νέα εντολή εκκένωσης στην κεντρική Ράφα από τον ισραηλινό στρατό

Με νέα εντολή εκκένωσης σήμερα ο στρατός του Ισραήλζήτησε από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, της πόλης στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυνθούν από την περιοχή και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» στην αλ Μαουάσι και στην Χαν Γιουνίς, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη και απειλεί με εκτοπισμό εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα ανθρώπους.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στοχεύουν τώρα το κέντρο της Ράφα, τους κατοίκους αυτής της περιοχής αφορούν οι νέες οδηγίες εκκένωσης, και όπως αναφέρει ο Guardian, αυτό υποδηλώνει ότι μια επερχόμενη επίθεση θα οδηγήσει τον ισραηλινό στρατό στο κέντρο της Ράφα και σε πιθανή προέλαση σε ολόκληρη την πόλη.

Τα φυλλάδια, τα οποία καλούν τους Παλαιστίνιους σε εκκένωση, ανέφεραν:

«Καλούμε επίσης κάποιες άλλες γειτονιές στην ανατολική Ράφα, όπου υπήρξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες από τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, μαζί με άλλες τρομοκρατικές ομάδες, συγκεκριμένα στα στρατόπεδα Ράφα και Σαμπούρα και στις γειτονιές Αλ-Αντάρι, Αλ-Τζενέινα και Χιρμπέτ Αλ-Αντάς στα Μπλοκς: 6-9, 17, 25-27, 31 – για να κατευθυνθούν προς τη διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή στο Al-Mawasi.»

Φυλλάδιο εκκένωσης περιοχών της Ράφα
(Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις-IDF)

Επίσης, ξεχωριστή εντολή εκκένωσης ζητά με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απομάκρυνση «όλων των κατοίκων και των εκτοπισμένων» από ένα τμήμα της βόρειας Γάζας, στην περιοχή της Τζαμπαλίγια. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες καλούνται να μετακινηθούν σε καταφύγια δυτικά της πόλης της Γάζας:

«Βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη ζώνη μάχης. Η Χαμάς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις δυνατότητές της στην περιοχή, και ως εκ τούτου οι IDF θα εργαστούν με μεγάλη δύναμη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή στην οποία βρίσκεστε, και ως εκ τούτου όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές εκθέτουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο.»

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο στην αρχή της εβδομάδας (07/05), κάτι που όπως είπε ήταν μια «ακριβής, στοχευμένη επιχείρηση», αφού διέταξε την εκκένωση των ανατολικών γειτονιών. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη. Πολλοί έχουν καταφύγει σε μια «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη», που έχει οριστεί από τον IDF στην ακτή και στα βορειοδυτικά, όπου οι συνθήκες είναι «φρικτές», σύμφωνα με τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις εκεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι η Χαμάς έχει εγκαταστήσει εκεί τους περισσότερους από τους κορυφαίους ηγέτες της και τις εναπομείνασες δυνάμεις της.

ΠΗΓΗ: avgi.gr