Καρκίνος: Νέο εμβόλιο mRNA βοηθά το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τους όγκους του εγκεφάλου

Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου, που προσβάλλει περίπου 3 στους 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου, που προσβάλλει περίπου 3 στους 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης γλοιοβλαστώματος αυξάνεται λόγω γήρανσης του πληθυσμού και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας δύσκολος στη θεραπεία καρκίνος και έχει μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 6,9%. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέπτυξαν ένα νέο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου για να επανεκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτίθεται και ενδεχομένως να θεραπεύει το γλοιοβλάστωμα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Cell.

«Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός κακοήθης όγκος του εγκεφάλου και παρά το όφελος από τις ιατρικές καινοτομίες, τα αποτελέσματα δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο Medical News Today ο Elias Sayour, καθηγητής στο Το Τμήμα Νευροχειρουργικής και Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Το πρόγραμμά μας για τους όγκους στον εγκέφαλο έχει αναπτύξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα με άλλες μορφές ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου και θέλησε να δοκιμάσει ένα νέο σχέδιο εμβολίου mRNA για να ενισχύσει τις αποκρίσεις σε αυτές τις δύσκολες ασθένειες», πρόσθεσε ο Δρ. Sayour.

Οφέλη από εξατομικευμένα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου

Από τότε που αναπτύχθηκαν τα εμβόλια mRNA για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, οι επιστήμονες μελετούν τη χρήση τους για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα κύτταρα όγκου των συμμετεχόντων για να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο για τον συγκεκριμένο καρκίνο.

«Το mRNA είναι η πληροφορία από τον γενετικό μας κώδικα που μετατρέπεται σε πρωτεΐνη: το υλικό που κάνει τον καθένα από εμάς -και κάθε καρκίνο- μοναδικό. Στοχεύοντας το μοναδικό mRNA του καρκίνου ενός ασθενούς, μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικά εξατομικευμένα εμβόλια, μοναδικά για μεμονωμένους όγκους με τρόπο εφικτό και εμπορεύσιμο», εξήγησε ο Δρ. Sayour.

Το εμβόλιο mRNA ενεργοποιεί αποτελεσματική ανοσοαπόκριση

Η μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο των νέων εμβολίων mRNA εξετάζοντας 10 σκύλους που είχαν φυσικούς όγκους στον εγκέφαλο και εγγράφηκαν στη μελέτη από τους ιδιοκτήτες τους επειδή δεν είχαν άλλες επιλογές θεραπείας. Οι σκύλοι που έλαβαν θεραπεία με το εμβόλιο mRNA έζησαν κατά μέσο όρο 139 ημέρες, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό επιβίωσης 30 έως 60 ημερών για τους άλλους.

Μετά από δοκιμές σε ζώα, οι επιστήμονες επέκτειναν την έρευνά τους σε μια μικρή κλινική δοκιμή εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τρόφιμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε τέσσερις ανθρώπους με γλοιοβλάστωμα που συμμετείχαν στη μελέτη. Μετά τη λήψη του εμβολίου mRNA, οι ερευνητές ανέφεραν ότι σε λιγότερο από 48 ώρες, μπόρεσαν να παρατηρήσουν όγκους του εγκεφάλου που κινούνταν από μια «ψυχρή» αποσιωπημένη ανοσολογική απόκριση σε μια «καυτή» ενεργή ανοσοαπόκριση.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί συνήθως χρειάζεται χρόνος -εβδομάδες έως μήνες με τα ενισχυτικά εμβόλια- για να αρχίσουν να λειτουργούν. Αναμένουμε ότι αυτή η εργασία θα δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα που ενεργοποιεί γρήγορα το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου», είπε ο Δρ. Sayour.

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του καρκίνου, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται μια καλύτερη αρχή. Ελπίζουμε αυτή η προσέγγιση να δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα την αρχή που χρειάζεται για να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στους ταχέως εξελισσόμενους όγκους. Λαμβάνοντας γρήγορες απαντήσεις από ένα μόνο εμβόλιο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επαναπρογραμματιστεί γρήγορα για να καταπολεμήσει τον καρκίνο», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να επικυρώσουν τα ευρήματα

Οι επιστήμονες είπαν ότι ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν τα κλινικά αποτελέσματα του εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου, ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν το εμβόλιο είτε έζησαν χωρίς ασθένειες περισσότερο από το αναμενόμενο είτε επιβίωσαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η μικρή κλινική δοκιμή τεσσάρων συμμετεχόντων βοήθησε να αποδειχθεί έγκαιρα η ασφάλεια και η σκοπιμότητα πριν επεκταθούν σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

«Πρέπει να επικυρώσουμε αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερη κοόρτη ασθενών, να προσδιορίσουμε μια μέγιστη ανεκτή δόση και να ξεκινήσουμε δοκιμές φάσης ΙΙ. Προχωρούμε επίσης ταχέως για να λανσάρουμε αυτήν την πλατφόρμα ενάντια στους παιδικούς όγκους του εγκεφάλου», κατέληξε ο Δρ. Sayour.

 

ΠΗΓΗ: Oloygeia