Το υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο, δίνει κατευθύνσεις στους πολίτες για την προστασία τους από την αφρικανική σκόνη.
Με την εν λόγω εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης.
Στην περίπτωση που οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, δεν γίνεται καμία σύσταση στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο στα άτομα αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πολίτες αυτοί, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Όσο μεγαλύτερη γίνει η συγκέντρωση των σωματιδίων, τόσο μεγαλώνουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.
Επιπλέον συστάσεις προφύλαξης
-Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
– Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
– Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.
– Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
ΠΗΓΗ: Protothema.gr