Γάζα: Αναχώρησαν από την Κύπρο 100 τόνοι βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Εκατό τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας αναχώρησαν σήμερα, Τετάρτη (15/5) από την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε το  υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Το φορτίο αναμένεται να φθάσει στα παλαιστινιακά εδάφη δια θαλάσσης μέσω του τεχνητού λιμανιού που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Το φορτίο αυτό θα περιλαμβάνει «σχεδόν 100 τόνους» βοήθειας «κυρίως 8.400 κιτ» προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα. Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη (145) το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάστηκε για να διευκολύνει την παράδοση της βοήθειας σε αυτόν τον θύλακα θα λειτουργήσει «μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Την Τετάρτη, η πρώτη αποστολή βρετανικής βοήθειας αποτελεί σημαντική στιγμή για την αύξηση» της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Ωστόσο ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερα, κυρίως από την ξηρά», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την άρση του αποκλεισμού περισσότερων οδών πρόσβασης»

Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού «δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος» για την υποστήριξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνει επίσης το Λονδίνο, το οποίο «συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια» καθημερινά.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 35.173 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής.

ΠΗΓΗ: