«Μοναχικός λύκος» ο ύποπτος για την απόπειρα κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ο ύποπτος κατηγορείται για «απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι μίλησε με τον Φίτσο. Σταθερή αλλά σοβαρή η κατάστασή του.

Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που νοσηλεύεται μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, έστειλε πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι.

Όπως δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο Πελεγκρίνι κατόρθωσε να συνομιλήσει με τον Φίτσο.

Ο Πελεγκρίνι είπε επίσης ότι ελπίζει ότι ο Φίτσο θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά ότι προς το παρόν θα αναλάβει τα καθήκοντά του ένας αναπληρωτής.

Νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος νοσοκομείου που νοσηλεύεται ο Φίτσο δήλωσε πως η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού είναι σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή».

«Μοναχικός λύκος»

Σε βάρος του υπόπτου έχει ασκηθεί δίωξη για «απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάτους Σούτα Έστοκ, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο ύποπτος ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, είπε ο Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

«Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Υποστήριξε ότι ο ύποπτος διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης και ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη.

Κάλεσμα για αναστολή προεκλογικών εκστρατειών

Ο Πελεγκρίνι κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα να «αναστείλουν» την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές. «Καλώ όλα τα κόμματα να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν σημαντικά την εκστρατεία τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα ο Πελεγκρίνι, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούνιο. «Η Σλοβακία δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από περισσότερη αντιπαράθεση» και «εκατέρωθεν κατηγορίες».

«Εάν είναι κάτι που χρειάζεται επειγόντως σήμερα ο λαός της Σλοβακίας, αυτό είναι κατ’ ελάχιστον μια βασική αίσθηση συναίνεσης και ενότητας μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των Σλοβάκων», δήλωσε ο Πελεγκρίνι, που κέρδισε στις εκλογές του Απριλίου για το, κατά βάση εθιμοτυπικό, αξίωμα του προέδρου.

Σε μια χώρα μοιρασμένη ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που τάσσεται ευνοϊκά προς το Κρεμλίνο και μια φιλοδυτική αντιπολίτευση, η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που παρουσιάστηκε στο πλευρό του διαδόχου της, έκανε επίσης έκκληση για «έξοδο από αυτό τον φαύλο κύκλο μίσους».

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα … σε αυτή την τεταμένη κατάσταση», δήλωσε.

«Αυτό που συνέβη χθες (Τετάρτη) ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά το σημερινό κλίμα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών μας ενεργειών», πρόσθεσε η Τσαπούτοβα, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο για να «ηρεμήσουν τα πράγματα και να καταδικάσουν τη βία».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr