Πορτοκαλί τιμολόγιο: Χαμηλότερες τιμές το μεσημέρι-Τι νέο έρχεται στο ρεύμα

Τα κίνητρα και η αίτηση για έξυπνο μετρητή

Κίνητρα για την κατανάλωση ρεύματος κατά τις μεσημεριανές ώρες προσφέρουν τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος, προσφέροντας μια λύση στις περικοπές πράσινης ενέργειας.

Για παράδειγμα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει (ή συχνά μηδενίζεται), θα ισχύουν αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές καταναλωτή ενώ τις ώρες αιχμής (π.χ. τα απογεύματα όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες.

Αν και έχουν εγκατασταθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έξυπνων μετρητών, αυτό δεν είναι αρκετό καθώς η μεγάλη απουσία των καταναλωτών -οι περισσότεροι επιλέγουν πράσινα- εμποδίζει την εισαγωγή των πορτοκαλί τιμολογίων στην αγορά. Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς το πορτοκαλί έρχεται με ισχυρό κίνητρο, ενώ φυσικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εφαρμοστεί τέτοιου είδους τιμολογιακές πρακτικές.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Πώς κάνετε αίτηση για «έξυπνο μετρητή»                                                   

Η διαδικασία αίτησης για έξυπνο μετρητή είναι η εξής:

  1. Επισκέπτεστε τη σελίδα της apps.deddie.gr
  2. Συνδέεστε με χρήστη του προσωπικού σας κωδικού στο ΤΑΧΙSNET.
  3. Δημιουργία νέου αιτήματος.
  4. Στο πεδίο «Κατηγορία αιτήματος» επιλέξτε «Έλεγχος μετρητή»
  5. Στα σχόλια, πρέπει να αναφέρετε ότι ζητάτε την αντικατάσταση του μετρητή με ηλεκτρονικό
  6. Συμπληρώνετε τα στοιχεία της παροχής και τα προσωπικά στοιχεία μας
  7. Αλλιώς επικοινωνείτε με τον πάροχο ρεύματος σας και ζητάτε να σας πούνε την διαδικασία για έξυπνο μετρητή.

Στην ομιλία της στη Βουλή, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε τα πορτοκαλί τιμολόγια και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο ζήτημα των περικοπών, που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της ισότητας των παραγωγών.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις της, κάποτε η χώρα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του black out το καλοκαίρι λόγω έλλειψης παραγωγής ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο του φάσματος, καθώς έχουμε υπερπροσφορά.

Σήμερα, το ηλεκτρικό σύστημα αντιμετωπίζει πίεση, ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η ζήτηση είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτελώντας απειλή για τις μέρες με χαμηλά φορτία.

Στο παιχνίδι του «ρεύματος» τα πορτοκαλί τιμολόγια

Μέσω των πορτοκαλί-δυναμικών τιμολογίων, δίνονται κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης κατά τις ώρες μεγάλης παραγωγής ενέργειας. Ταυτόχρονα, μια λύση είναι η αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής από το μεσημέρι έως το βράδυ.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, «μέσα στους επόμενους 18 μήνες τα έργα μπαταριών από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε περιορισμούς της παραγωγής ΑΠΕ βάσει του κώδικα διαχείρισης δικτύου και όχι αυθαίρετα.

«Κανείς δεν θέλει να κάνει κακό στους παραγωγούς ΑΠΕ. Έχουμε αποδείξει το σεβασμό προς αυτούς τους ανθρώπους γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής επιτυχίας ανάπτυξης των ΑΠΕ», τόνισε η κα Σδούκου.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των περικοπών αποτελεί πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Πρόσφατα, στην ένωση Eurelectric εκτιμήθηκε ότι οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν στο 30-35% έως το τέλος της δεκαετίας. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη παραγωγή, αναγκαία είναι η αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί στο τετραπλάσιο, από 51 σε 191 γιγαβάτ.

Το θέμα αυτό συνδέεται επίσης με άλλες τεχνικές πτυχές, όπως η ενίσχυση των δικτύων. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο υπουργείο συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με σκοπό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αναμένεται η έκδοση των συμπερασμάτων της ομάδας, καθώς αυτά έχουν καθοριστική σημασία για τον σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων.