Έρχεται ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη – Δυσοίωνες προβλέψεις για τη θερμοκρασία

Η δυσοίωνη πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι

Δύσκολο λόγω παρατεταμένου καύσωνα φαίνεται θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς τα προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό είναι δυσοίωνα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για τις θερμοκρασίες

 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) δημοσίευσε δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη και τα προγνωστικά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

 

Καύσωνας/ AP

Γράφημα που παρουσιάζει το meteo.gr δείχνει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

 

καύσωνας στην Ελλάδα (AP)
καύσωνας στην Ελλάδα (AP)

Τι δείχνει το γράφημα

 

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ?C. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

 

Η δυσοίωνη πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι/METEO.GR

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ