Ένα βήμα πιο κοντά στο ανδρικό χάπι αντισύλληψης

Μια νέα μη ορμονική μέθοδος

Ενώ υπάρχουν πολλές μορφές γυναικείας αντισύλληψης οι επιλογές παρεμπόδισης της αναπαραγωγικής ικανότητας για τους άνδρες είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες και κατά βάση επεμβατικές. Εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να υπάρξει μια προσέγγιση ανδρικής αντισύλληψης με τη χρήση ενός χαπιού παρόμοιο με αυτό που υπάρχει για τις γυναίκες. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες προσεγγίσεις και πρόοδοι σε αυτόν τον τομέα χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί η εμφάνιση ενός χαπιού που να είναι αποτελεσματικό και ταυτόχρονα ασφαλές για την υγεία των ανδρών.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια νέα μέθοδο που ανέπτυξε η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι και μάλιστα μη ορμονικό ώστε να περιορίζονται οι πιθανές αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό. «Παρόλο που οι ερευνητές έχουν ερευνήσει διάφορες στρατηγικές για την ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών, εξακολουθούμε να μην έχουμε αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες» λέει ο Μάρτιν Ματζούκ διευθυντής του Κέντρου Ανακάλυψης Φαρμάκων στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Το μόριο

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ότι μια νέα, μη ορμονική προσέγγιση που στοχεύει το σπέρμα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο αναστρέψιμης ανθρώπινης ανδρικής αντισύλληψης. Στην έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μικρό μόριο για να αναστείλουν την κινάση σερίνης/θρεονίνης 33 (STK33), μια πρωτεΐνη που είναι γνωστό ότι απαιτείται ειδικά για τη γονιμότητα τόσο σε ποντίκια όσο και σε άνδρες.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η πρωτεΐνη STK33 εμπλέκεται στο σχηματισμό λειτουργικού σπέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με μετάλλαξη στο γονίδιο STK33 μπορεί να εμφανίσουν στειρότητα που προκαλείται από ελαττώματα στο σπέρμα παρόλο που δεν έχουν άλλα οργανικά ή ανατομικά προβλήματα στα όργανα αναπαραγωγής. «Το STK33 θεωρείται βιώσιμος στόχος με ελάχιστες ανησυχίες για την ασφάλεια για την αντισύλληψη στους άνδρες» λέει ο Ματζούκ. Η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ασφαλούς για την υγεία ανδρικού χαπιού που θα αναστέλλει προσωρινά την αναπαραγωγική ικανότητα του λήπτη.

ΠΗΓΗ:Naftemporiki.gr