Θεσσαλονίκη / Κορόνα-γράμματα παίζουν τη ζωή τους οι πεζοί

Τροχαία, παρασύρσεις πεζών και εγκατάλειψη θυμάτων αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους αλλά και την απουσία πρωτοβουλιών

Δεν έχουν τέλος τα τροχαία με παρασύρσεις πεζών στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους αλλά και την απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας. Μέσα στην εβδομάδα μία γυναίκα επιχείρησε να διασχίσει από τη διάβαση τη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου στην περιοχή των Πεύκων και παρασύρθηκε από διερχόμενο ΙΧ μαζί με το καρότσι που μετέφερε το 14 μηνών μωρό της. Μάλιστα, βίντεο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας δείχνει τη μητέρα να κοιτάζει επίμονα προς την αριστερή πλευρά προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν περνά κανένα αυτοκίνητο και μετά επιχείρησε να διασχίσει τον δρόμο με το καρότσι. Ένα αυτοκίνητο που έρχεται με ταχύτητα δεν τους βλέπει και τους παρασέρνει. Ο οδηγός του οχήματος παρέμεινε στο σημείο και σε μετέπειτα δηλώσεις του αναγνώρισε το λάθος του. Μητέρα και βρέφος τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Αιχμές στους αρμόδιους για τη μη υλοποίηση των απαιτούμενων έργων στον δρόμο όπου σημειώθηκε η παράσυρση της μητέρας και του βρέφους εκτόξευσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, τα υπομνήματα και τις επιστολές μας για τη διαπλάτυνσή αυτού του ιδιαίτερα επιβαρυμένου δρόμου και τη μετακίνησή του στα νόμιμα προβλεπόμενα όρια με βάση τη ρυμοτομία» ανέφερε, σημειώνοντας πως το τελευταίο αυτό τροχαίο προστίθεται σε πλήθος άλλων που έχουν καταγραφεί στον συγκεκριμένο δρόμο. Μάλιστα, ήδη από το 2020 οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών) είχαν στείλει υπόμνημα αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα δρόμων και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας, ωστόσο δεν λήφθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο υπόψη.

Πολυδιαφημισμένες παρεμβάσεις που δεν έρχονται ποτέ

Για την αυξητική τάση που καταγράφεται στα περιστατικά παράσυρσης πεζών μίλησε στην ΑΥΓΗ ο Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», σημειώνοντας πως πολλά από αυτά δεν καταγράφονται καν από τις Αρχές. Ο ίδιος χαρακτήρισε δολοφονικές τις ταχύτητες που αναπτύσσονται εντός των πόλεων και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που από τις αρχές του 2021 είχε διακηρύξει ότι θα εφαρμοζόταν το όριο ταχύτητας των 30 χλμ., ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν τα 50 χλμ. εντός πόλης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των τροχαίων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα τροχαία με εγκατάλειψη που τιμωρούνται ως πλημμελήματα και τείνουν να γίνουν μάστιγα. Παρά τον αγώνα που έχουν δώσει οι συγγενείς θυμάτων τροχαίων, όπως τόνισε, το μήνυμα που εκπέμπει η Πολιτεία μη μετατρέποντάς τα σε κακουργήματα είναι σαφές. Ενώ, δηλαδή, σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό ο θύτης εγκαταλείψει το θύμα αντιμετωπίζεται η πράξη ως κακούργημα, η μοναδική εξαίρεση που υπάρχει (με το άρθρο 43 του ΚΟΚ) είναι σε περίπτωση τροχαίου. Μάλιστα, ακόμη και στις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν φαίνεται να υπάρχει καν το θέμα υπό συζήτηση.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά τροχαία, κάποια από αυτά  θανατηφόρα. Μία από τις υποθέσεις που συγκλόνισε το πανελλήνιο ήταν η περίπτωση της 21χρονης Έμμας που παρασύρθηκε τον Νοέμβριο του 2022 από αυτοκίνητο που κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο ύψος της Καμάρας και οδηγούσε 27χρονος, ο οποίος την εγκατέλειψε. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μετά από τέτοια τραγικά περιστατικά τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Αντιθέτως, τα όρια ταχύτητας παραμένουν, το πλαίσιο για την εγκατάλειψη δεν αλλάζει και οι θύτες συνήθως αφήνονται ελεύθεροι κατευθείαν, χωρίς καν το περιοριστικό μέτρο της στέρησης διπλώματος.

Και η ζωή συνεχίζεται μέχρι το επόμενο τροχαίο, για το οποίο όλοι θα δηλώσουν συγκλονισμένοι. «Ξαφνικά ταράχτηκαν όλοι που σε μία διάβαση πεζών στη Θεσσαλονίκη ένα αυτοκίνητο χτύπησε (ελαφρά) μία μητέρα με το μωρό της σε καρότσι» αναφέρει σε δηκτικό του σχόλιο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Δημήτρης Αντωνίου, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που στα 16 του παρασύρθηκε από αυτοκίνητο έξω από το σχολείο του στην Καλαμαριά και έκτοτε είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Κανένας δεν τρέχει με το όριο μέσα στην πόλη, οι περισσότεροι οδηγοί δεν σέβονται τις διαβάσεις πεζών, η Πολιτεία τα έχει χαμένα από καιρό και εμείς καθόμαστε και περιμένουμε πότε θα γίνει το κακό. Σήμερα ευτυχώς δεν έγινε. Από αύριο πάλι…» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:avgi.gr