ΔΥΠΑ / Σκάνδαλο με τα επιδόματα μητρότητας – Τα δίνουν προεκλογικά σε μη δικαιούχους

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δύο συλλόγων του ΟΑΕΔ, η διοίκηση της ΔΥΠΑ ενέκρινε κεντρικά χιλιάδες αιτήσεις χωρίς να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία

Πάρε, κόσμε» είναι το νέο σκάνδαλο που ταλανίζει τη ΔΥΠΑ. Αυτή τη φορά αφορά τα επιδόματα μητρότητας που κυριολεκτικά δίνονται αφειδώς ακόμα και σε μη δικαιούχους λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Έτσι μια ημέρα μετά τις νέες αποκαλύψεις ότι η διοίκηση της ΔΥΠΑ -και κατ’ επέκταση το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας- έχει ξοδέψει 1 εκατ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις για διαφημιστικές δαπάνες, οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν ότι δέχονται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από μη δικαιούχους του επιδόματος, οι οποίοι έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι έχουν πιστωθεί χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς!

«Το αφεντικό τρελάθηκε»…

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δύο συλλόγων του ΟΑΕΔ, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων και της ΠΑΝΣΥΠΟ, η διοίκηση της ΔΥΠΑ ενέκρινε κεντρικά χιλιάδες αιτήσεις χωρίς να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν οι τρεις απαιτούμενες υπογραφές από υπάλληλο, ελεγκτή και προϊστάμενο, όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αιτήσεις για την ειδική παροχή να έχουν πληρωθεί αν και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν πληρωθεί δικαιούχοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το οποίο είχαν αιτηθεί.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία και τις καταγγελίες: α) Πληρώθηκαν αιτήσεις που το σύστημα τις είχε βγάλει απορριπτέες, β) πληρώθηκαν αιτήσεις που είχαν ακυρωθεί από τους ίδιους τους πολίτες, γ) πληρώθηκαν αιτήσεις με βάση τις ημερομηνίες που είχαν δηλώσει, οι περισσότερες από τις οποίες είναι λάθος, ενώ αν κάποια μητέρα είχε κάνει δύο αιτήσεις κατά λάθος, πληρώθηκε δύο φορές!

Προεκλογικό χρήμα

Γιατί, όμως, η διοίκηση της ΔΥΠΑ άρχισε να σκορπάει χρήμα το τελευταίο δεκαήμερο, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές; Όπως προκύπτει, η εντολή δόθηκε από ψηλά λόγω της αποτυχίας της διοίκησης να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα για την πληρωμή των επιδομάτων. Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση έντρομη από το φιάσκο για το επίδομα ειδικής παροχής μητρότητας και τις χιλιάδες απλήρωτες μητέρες, με καθαρά δική της υπαιτιότητα, έδωσε εντολή για αυτοματοποιημένη μηχανογραφική για πληρωμή χωρίς να έχει διασφαλίσει την ορθότητα των αποφάσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αιτήσεις για την ειδική παροχή μητρότητας να πληρωθούν αν και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ άλλες περιπτώσεις πληρώθηκαν για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από όσο δικαιούνταν.

Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει εγκαίρως το πρόβλημα με την ψηφιακή πλατφόρμα, τόσο για τα επιδόματα μητρότητας όσο και για τις γονικές άδειες. Μάλιστα στο τέλος του προηγούμενου μήνα σε ανακοίνωσή τους σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «οι ακριβοπληρωμένες ψηφιακές πλατφόρμες εμποδίζουν και ακυρώνουν τη δουλειά των εργαζομένων». Συγκεκριμένα, ανέφεραν«Ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και γονικής άδειας υποβάλλονται κανονικά, δεν προχωρά η πληρωμή τους ως αποτέλεσμα της μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αδιανόητο! Στην Ελλάδα 2.0 να μένουν απλήρωτοι δικαιούχοι εξαιτίας του λάθους προγραμματισμού της διοίκησης και εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένης υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων. Είναι αδιανόητο η επικοινωνία να προηγείται της ουσίας».

ΠΗΓΗ:avgi.gr