Οι αγορές «τιμολογούν» το εκλογικό αποτέλεσμα

Μεγάλη πτώση του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη και των τραπεζών στη Γαλλία, πτώση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτώση του ευρώ και των τιμών των ομολόγων. Πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις

«Έστιν δίκης οφθαλμός ος τα πάνθ’ ορά». Ο βιβλικός οφθαλμός παραπέμπει στον θεό, αλλά στον καθ’ ημάς νεοφιλελεύθερο κόσμο είναι οι Αγορές (με κεφαλαίο Α, για να υποδηλώνει ένα οιονεί υποκείμενο). Καθώς λοιπόν εδώ και δεκαετίες οι αγορές (οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικές τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές, διεθνείς οργανισμοί) «βαθμολογούν» την πολιτική κατάσταση των χωρών δίνοντας «σήμα» σε ένα τεράστιο όγκο νομαδικών κεφαλαίων πώς και πού να αναζητήσουν τις «επενδυτικές ευκαιρίες», ήταν εντελώς αναμενόμενο ότι τα αποτελέσματα της χθεσινής ευρωκάλπης θα προκαλούσαν την «απάντηση» των αγορών.

Πράγματι:
• Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέφτουν: Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο γαλλικός Δείκτης FR40 πρωταγωνιστεί στην πτώση με -2,01%, ο ιταλικός IT40 ακολουθεί με 1,21%, ο γερμανικός DE 40 με 0,81% και ο ισπανικός ES35 με -0,76%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συμμετέχει στην πτώση, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 0,56%.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου (100GB), εύλογα, χάνει μόνο 0,38%.
• Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται παντού τις μεγαλύτερες πιέσεις.
• Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων (10ετή ομόλογα) αυξάνονται, που σημαίνει ότι πέφτουν οι τιμές τους: Όσον αφορά τις τρεις ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, περισσότερο της Γαλλίας και της Ιταλίας, αμέσως μετά της Γερμανίας. Μικρότερη άνοδο καταγράφουν τα ομόλογα της περιφέρειας (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα).
• Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κάνει «βουτιά» 61 μονάδων βάσης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Παρ’ όλο που με την πάροδο των ωρών η «ψυχραιμία» επανέρχεται, είναι φανερό ότι οι αγορές αυτή τη φορά «ανησυχούν» όχι για την τύχη των περιφερειακών χωρών καθαυτών, αλλά για την ευρωστία και τις προοπτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης συνολικά.

Σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει να αναμένεται ότι τη σκυτάλη θα πάρουν οι οίκοι αξιολόγησης και πιο ψύχραιμες ή πιο θερμές αξιολογήσεις σε όλο το εύρος των πρωταγωνιστών της αγοράς. Η αποκρυστάλλωση των μετεκλογικών ευρωπαϊκών ισορροπιών θα δείξει αν από το «χάος» των εκλογικών αποτελεσμάτων θα προκύψουν συγκλίσεις και συσχετισμοί που θα διασφαλίζουν την «κυβερνησιμότητα» της ΕΕ και της Ευρωζώνης, έστω και με την ενσωμάτωση της άκρας δεξιάς στις ισορροπίες της «κυβερνησιμότητας» – οι αγορές δεν έχουν πρόβλημα με την άκρα δεξιά καθαυτή, αν πρόκειται να ενσωματωθεί σε ρόλο παράγοντα της «ευρωπαϊκής σταθερότητας»…

ΠΗΓΗ:efsyn.gr