ΕΛΤΑ:Η ιστορία και η πρωτοπορία στα φετινά ολυμπιακά γραμματόσημα

Με μία πλούσια και καλλιτεχνικά άρτια παράδοση στο σχεδιασμό ολυμπιακών γραμματοσήμων – που ξεκινά από τα πρώτα παγκοσμίως ολυμπιακά γραμματόσημα του 1896 – τα Ελληνικά Γραμματόσημα αφιερώνουν στην εφετινή Ολυμπιάδα του Παρισιού δύο γραμματόσημα, που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, το πρώτο γραμματόσημο έχει θέμα την ιστορία του Παρισιού, ως διοργανώτριας πόλης. Σε αυτό αποτυπώνονται οι Παρισινές Ολυμπιάδες του 1900, του 1924 και 2024, ως σελίδες βιβλίου, χρησιμοποιώντας τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας, μπλε, λευκό και κόκκινο επιτρέποντας στο τελευταίο να αφήσει τα ίχνη του στο σχήμα του εμβληματικού πύργου του ‘Αιφελ.

Παραμένοντας στην ίδια χρωματική παλέτα, το δεύτερο γραμματόσημο έχει θέμα μία από τις καινοτομίες των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων: την προσθήκη νέων αθλημάτων, που στοχεύει να κάνει αυτούς τους Αγώνες περισσότερο νεανικούς και ενθουσιώδεις. Το πνεύμα αυτό ενσωματώνει η σύλληψη του γραμματοσήμου, που αφιερώνεται στα νεανικά αθλήματα του skateboard και του breakdance, που θα απολαύσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Για τη σύλληψη και τον σχεδιασμό των εφετινών ολυμπιακών γραμματοσήμων, η σχεδιάστριά τους, Δρ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου, σημειώνει:

«Επιλέγω, με το ένα γραμματόσημο, να αναδείξω την ιστορία που έχει το Παρίσι στους Ολυμπιακούς και με το δεύτερο, όχι ακριβώς την ευκαιριακή προσθήκη των νέων αθλημάτων σε αυτούς του Αγώνες, αλλά το γεγονός ότι αυτή η πόλη έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την έννοια της πρωτοπορίας. Γι’ αυτό, στο δεύτερο γραμματόσημο, ο σχεδιασμός έχει άλλους συμβολισμούς. Δηλαδή, ο Πύργος του ‘Αιφελ, με μία πιο κλασσική και περιγραφική γραφή, τοποθετείται στο φόντο και οι αθλητές, με λιτές φόρμες, κινούνται μέσα στη χρωματική «έκρηξη». Δημιουργούνται, έτσι, δύο χώροι και δύο χρόνοι».

Την σειρά συμπληρώνουν ο Φάκελος Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας και το Set Pack που περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα.