Ευφυΐα: Το χαρακτηριστικό που προδίδει πόσο έξυπνοι είμαστε

Μια ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία υποστηρίζει ότι η γεωμετρία του εγκεφάλου μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της νοημοσύνης

Μια ευφυής ιδέα ή μια καλή ατάκα είναι πολύ πιθανό να δείξει πόσο έξυπνοι είστε. Ωστόσο, αυτό συσχετίζεται και με τη γεωμετρία του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από την Αυστραλία. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Nature, η γεωμετρική αρχιτεκτονική που υπάρχει στο εσωτερικό του εγκεφάλου φαίνεται να παίζει ρόλο στη γνωστική ικανότητα, τα συναισθήματα και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επίδραση της γεωμετρίας του εγκεφάλου είναι τέτοια που ξεπερνά ακόμη και τον αντίκτυπο πολύπλοκων νευρικών συνδέσεων του εγκεφάλου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια ηλεκτρικά διεγερμένους νευρώνες, οι οποίοι λαμβάνουν, επεξεργάζονται και μεταδίδουν πληροφορίες μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, σχηματίζοντας αμέτρητες νευρικές οδούς. Κάθε νέα εμπειρία δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι, αλλάζοντας δυνητικά τη μελλοντική συμπεριφορά. Αυτά τα μονοπάτια ενισχύονται με επαναλαμβανόμενες εμπειρίες και μπορούν να εδραιωθούν σε μια μαθημένη δεξιότητα με περαιτέρω επανάληψη.

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 10.000 μαγνητικές τομογραφίες (MRI), αναλύοντας μοτίβα δονήσεων και ταλαντώσεων του εγκεφάλου, καθώς τα άτομα εκτελούσαν διάφορες εργασίες, σχεδιασμένες να διερευνούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Οι ταλαντώσεις του εγκεφάλου καθορίζονται από τα δομικά, γεωμετρικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του», εξηγεί ο δρ. Kevin Aquino από το BrainKey και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συνεργάτης της μελέτης.

Συγκρίνοντας διαφορετικά πρότυπα δραστηριότητας σε μοντέλα εγκεφάλου, οι ερευνητές απομόνωσαν και εξέτασαν τις επιπτώσεις του σχήματος του εγκεφάλου, διαπιστώνοντας ότι η γεωμετρία του εγκεφάλου, δηλαδή το περίγραμμα και η καμπυλότητα, επηρέαζαν σημαντικά τη λειτουργία του, ακριβώς όπως το πώς το σχήμα ενός τυμπάνου καθορίζει τους ήχους που μπορεί να παράγει.
ΠΗΓΗ: Protothema.gr