Ναρκωτικά: 26 νέες ουσίες εντοπίστηκαν στην Ευρώπη το 2023

Συνθετικά ναρκωτικά και άνοδος της χρήσης κοκαΐνης προβληματίζουν στη Γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά

Δραστικές συνθετικές ουσίες, νέα μείγματα ναρκωτικών και μεταβαλλόμενοι τρόποι χρήσης αποτελούν επαπειλούμενο κίνδυνο στην Ευρώπη. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα θέματα που πραγματεύεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2024.

Η διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών παραμένει υψηλή στην Ευρώπη, όπου διατίθεται ευρύ φάσμα προϊόντων στην αγορά. Τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών εκτίθενται πλέον σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοδραστικών ουσιών, συχνά υψηλής δραστικότητας και καθαρότητας, ή σε νέες μορφές, μείγματα και συνδυασμούς. Καθώς τα προϊόντα πωλούνται ενίοτε καταχρηστικά, τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών μπορεί να μην γνωρίζουν τι λαμβάνουν και να διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της εν δυνάμει θανατηφόρας δηλητηρίασης.

Η Έκθεση υπογραμμίζει τις ανησυχίες σχετικά με τα ισχυρά συνθετικά οπιοειδή, τα οποία μερικές φορές πωλούνται καταχρηστικά ως άλλες ουσίες ή αναμειγνύονται με φάρμακα και άλλες ουσίες. Υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός ότι η ουσία MDMA νοθεύεται με συνθετικές καθινόνες, ενώ τα προϊόντα κάνναβης με συνθετικά κανναβινοειδή. Έως το τέλος του 2023, το EMCDDA παρακολουθούσε περίπου 950 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, από τις οποίες οι 26 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2023.

Βασικό μήνυμα της φετινής Έκθεσης είναι ότι η «χρήση πολλαπλών ουσιών» —η χρήση δύο ή περισσότερων ψυχοδραστικών ουσιών ταυτόχρονα ή διαδοχικά— αποτελεί σήμερα ένα σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη. Είτε πρόκειται για τη χρήση βενζοδιαζεπινών με οπιοειδή είτε κοκαΐνης με αλκοόλ, αυτές οι συνήθειες στη χρήση ναρκωτικών μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για την υγεία και να περιπλέξουν την υλοποίηση παρεμβάσεων (π.χ. αντιμετώπιση περιστατικών υπερβολικής δόσης). Το φαινόμενο αυτό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν τα μείγματα ουσιών καταναλώνονται εν αγνοία των χρηστών.

 

ΠΗΓΗ: Ygeiamou