Ημερίδα “Ερευνητική Δημοσιογραφία, Καινοτομία και Παραπληροφόρηση

Ημερίδα με θέμα: “ Ερευνητική Δημοσιογραφία, Καινοτομία και Παραπληροφόρηση: Νέες Προοπτικές στα ΜΜΕ” πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Η ημερίδα είχε ως στόχο να επισημάνει τη σπουδαιότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, να αναδείξει καινοτόμες προσεγγίσεις που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, καθώς και να προτείνει εργαλεία και δημοσιογραφικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, έγινε παρουσίαση του έργου IQ Media από τον καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ), συντονιστή του έργου, Κωνσταντίνο Μουρλά και την διευθύντρια του IQ Media Hub (ΕΚΠΑ) Κατερίνα Σωτηράκου. Το πρόγραμμα IQ Media στοχεύει στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των ειδησεογραφικών οργανισμών, την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων των επαγγελματιών στα μέσα ενημέρωσης, και την προώθηση διασυνοριακών συνεργασιών.
Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της παραπληροφόρησης και η ανάγκη εκπαίδευσης των δημοσιογράφων σε πρακτικές fact-checking προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.
Ο συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου ANALYSIS, Κωνσταντίνος Μουρλάς παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος. Το έργο αποτελεί συνεργατική κοινοπραξία, που προσφέρει εκπαίδευση σε προηγμένες τεχνολογίες στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης με στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Αυστρία.
Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Αιμίλιος Περδικάρης, αναφέρθηκε στο παγκόσμιο ζήτημα της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων. Ο ίδιος τόνισε την επείγουσα ανάγκη για την επανεκπαίδευση των δημοσιογράφων με τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Ο συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και στην Athens Technology Center Νίκος Σαρρής, παρουσίασε τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO) και του παραρτήματος, του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (MedDMO), το οποίο καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Ο ίδιος εξήγησε τις fact-checking υπηρεσίες και τα τεχνολογικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την επαλήθευση των ειδήσεων.
Σε πάνελ συζήτησης με θέμα “ Fact-Checking and the New Faces of Disinformation” συμμετείχαν οι Αιμίλιος Περδικάρης (ΑΠΕ – ΜΠΕ), Νίκος Σαρρής (ΕΚΕΤΑ, ATC), Νίκη Παπάζογλου (Δημοσιογράφος – Insider.gr) και Ηλίας Αναστασιάδης (Διευθυντής Περιεχομένου – Reader.gr). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην έλλειψη επαγγελματιών fact-checkers και στη διάδοση των παραποιημένων πληροφοριών, η οποία συχνά είναι ακούσια και οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Το πάνελ συντόνισε ο Χρήστος Γαβαλάς, Fact Checking Manager (ATC).

Ο ερευνητής δημοσιογράφος, καθηγητής του πανεπιστημίου Grand Valley State University και ιδρυτής του Center for Collaborative Investigative Journalism (CCIJ), Jeff Kelly Lowenstein, παρουσίασε τις δράσεις του CCIJ, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα Fulbright. Αποσαφήνισε επίσης τις πολυπλοκότητες της ερευνητικής δημοσιογραφίας αναφέροντας παραδείγματα από διασυνοριακές έρευνες.

Ο Θοδωρής Γιαούζης, Head of Customer Relationship Management στην Καθημερινή, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της συνδρομητικής υπηρεσίας της kathimerini.gr. Ο ίδιος εξήγησε τη διαδικασία ανάπτυξης της πλατφόρμας και διευκρίνισε πώς οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, εξασφαλίζοντας μια εμπειρία περιήγησης εμπλουτισμένη με τεχνολογία αιχμής.

Σε άλλο πάνελ συζήτησης με θέμα “ Ερευνητική Δημοσιογραφία και Καινοτομία” συμμετείχαν οι Jeff Kelly Lowenstein (CCIJ), Μυρτώ Μπούτση (Δημοσιογράφος – Reporters United), Γιάννης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος – Καθημερινή) και Θάνος Σαρρής (Δημοσιογράφος – Gazzetta.gr). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της έρευνας σε όλους τους τύπους δημοσιογραφίας, τονίζοντας την ουσιαστική σημασία της για την ανάδειξη πολύπλοκων θεμάτων. Οι ομιλητές υπογράμμισαν την χρονοβόρα διαδικασία συλλογής και επαλήθευσης πληροφοριών όπως και την ανάγκη διασταύρωσης των τελικών αποτελεσμάτων. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σωτήρης Σιδέρης (Data editor – Reporters United, CCIJ).

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση “ New York Times κατά OpenAI & Microsoft: μάχη μεταξύ copyright και καινοτομίας;”. Οι δικηγόροι Νίκος Γρηγοριάδης και Γιώργος Πανταζής από το δικηγορικό γραφείο “ NGLaw”, ανέλυσαν τη διαμάχη που αφορά στη χρήση υλικού των New York Times, το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, από εταιρείες τεχνολογίας με σκοπό την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Οι δύο δικηγόροι παρείχαν επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις της και την ανάγκη προσαρμογής της νομοθεσίας στις ιδιαιτερότητες των νέων τεχνολογιών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024.