Κυρ. Μητσοτάκης: Μέλημα μας για τη δεύτερη τετραετία, η συνολική αύξηση των μισθών

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι, ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, σε καλές εργασιακές συνθήκες, με διαρκή επιμόρφωση, με επένδυση στις δικές τους δεξιότητες. Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί σας. Το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Παράσχη, στο πλαίσιο της 32ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

«Δεν θα κρύψω ότι η κυβέρνησή μας έχει προτάξει, ως προμετωπίδα της οικονομικής μας πολιτικής για τη δεύτερη τετραετία, τη συνολική αύξηση των μισθών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι καλοί μισθοί υπάρχουν ήδη στον κλάδο του τουρισμού και αυτό συμβαίνει, αφενός διότι η αγορά εργασίας γίνεται πιο ανταγωνιστική, αφετέρου διότι και οι επιχειρηματίες του χώρου αναγκάζονται να επενδύσουν περισσότερο στους εργαζόμενους. «Και όσο πιο ποιοτικές υπηρεσίες παρέχετε, τόσο καλύτερα καταρτισμένους και εκπαιδευμένους και τελικά αμειβόμενους εργαζόμενους θα έχετε» είπε.

Επίσης υπογράμμισε ότι θέλουμε μια τουριστική ανάπτυξη η οποία θα είναι βιώσιμη, η οποία θα είναι ανθεκτική, η οποία θα είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, με την έννοια του ότι το όφελος της ανάπτυξης πρέπει να μοιράζεται δίκαια και μεταξύ των εργαζόμενων αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά να κατανέμεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ολόκληρη την χώρα. «Γιατί ακριβώς ο τουρισμός, ειδικά ο ελληνικός τουρισμός, έχει αυτή τη διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία μας επιτρέπει να μπορούμε να βλέπουμε αναπτυξιακές «νησίδες» σε πολλές περιοχές της χώρας. Κυρίως σε καινούργιους προορισμούς, τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος πρέπει να διασφαλίζεται, πρωτίστως με επένδυση στην ποιότητα και την βιωσιμότητα.

Επιπλέον σημείωσε δίνει μεγάλη βαρύτητα στα περιφερειακά και κυρίως στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα καθορίσουν συγκεκριμένες χρήσεις γης σε επίπεδο δήμων. «Είναι ίσως η μεγαλύτερη σιωπηρή μεταρρύθμιση που γίνεται στη χώρα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ. Θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. θα μας δώσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια, για να το πω πολύ απλά, τι μπορούμε να χτίζουμε, πώς μπορούμε να το χτίζουμε, πού μπορούμε να το χτίζουμε, σε μεγαλύτερη εξειδίκευση των οριζόντων κανόνων οι οποίοι ήδη υπάρχουν» τόνισε.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μόλις υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, οι πρώτες μειώσεις φόρων τις οποίες θα κάνει η κυβέρνηση αφορούν στις εργοδοτικές εισφορές.