Τι είναι η συναίνεση και γιατί είναι σημαντική;

Είναι σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους να συμφωνούν με τη θέλησή τους να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα

Η συναίνεση αποτελεί θεμελιώδη πτυχή κάθε υγιούς και με σεβασμό σεξουαλικής σχέσης.

Είναι σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους να συμφωνούν με τη θέλησή τους να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέρη αισθάνονται άνετα, ασφαλή και σεβαστά.

Στη συνέχεια θα εμβαθύνουμε στο τι σημαίνει συναίνεση και γιατί είναι τόσο σημαντική για όλες τις σεξουαλικές συναντήσεις.

Ορισμός της συναίνεσης: Η συναίνεση είναι μια ενθουσιώδης, σαφής και εκούσια συμφωνία για την ανάληψη συγκεκριμένων σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Είναι μια συνεχής διαδικασία που μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.

Η συναίνεση πρέπει να είναι αμοιβαία, δηλαδή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν ενεργά και έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει. Η σιωπή ή η απουσία ενός σαφούς «όχι» δεν συνεπάγεται συναίνεση.

Πρέπει να είναι ένα ηχηρό «ναι» από όλα τα άτομα που συμμετέχουν.

Βασικά στοιχεία της συναίνεσης:

1) Ενθουσιώδης συμφωνία: Η συναίνεση πρέπει να είναι γνήσια και ενθουσιώδης. Δεν είναι απλώς η απουσία ενός «όχι» αλλά η παρουσία ενός ενθουσιώδους «ναι».

2) Εθελοντικότητα: Η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται με τη θέλησή σας χωρίς καμία μορφή πίεσης, χειραγώγησης ή εξαναγκασμού. Και τα δύο μέρη θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να εκφράζουν τις επιθυμίες τους και να θέτουν όρια.

3) Σαφής επικοινωνία: Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι το κλειδί. Η συζήτηση των επιθυμιών, των ορίων και των προτιμήσεων διασφαλίζει ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

4) Συνέχεια: Η συγκατάθεση δεν είναι μια συμφωνία μιας χρήσης. Θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε οποιοδήποτε σημείο, αν κάποιος αισθάνεται άβολα ή θέλει να σταματήσει, η απόφασή του θα πρέπει να γίνεται αμέσως σεβαστή.

5) Διανοητική Επάρκεια: Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα πρέπει να είναι διανοητικά ικανά να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η συγκατάθεση δεν μπορεί να δοθεί εάν κάποιος είναι ανίκανος από αλκοόλ, ναρκωτικά ή άλλες ουσίες που επηρεάζουν την κρίση του.

Γιατί είναι σημαντική η συναίνεση;

1) Σεβασμός και αξιοπρέπεια: Η συναίνεση έχει τις ρίζες της στη μεταχείριση του άλλου με σεβασμό και στην αναγνώριση της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου. Θέτει τα θεμέλια για θετικές, με σεβασμό και κατάλληλες αλληλεπιδράσεις.

2) Ενδυνάμωση: Ο έλεγχος του σώματος και των επιλογών του ατόμου ενδυναμώνει τα άτομα. Η συναίνεση επιτρέπει στους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους, ενισχύοντας την αίσθηση της αυτονομίας.

3) Εμπιστοσύνη: Η εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε σχέση. Οι συναινετικές αλληλεπιδράσεις οικοδομούν την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς, αξιόλογοι και κατανοητοί.

4) Πρόληψη της βλάβης: Η συναίνεση λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της σωματικής και συναισθηματικής βλάβης. Η γνώση και ο σεβασμός των ορίων του άλλου μειώνει τον κίνδυνο δυσφορίας, τραυματισμού ή παραβιάσεων.

Πώς να εξασφαλίσετε τη συναίνεση:

1) Ρωτήστε με σαφήνεια: Επικοινωνήστε ανοιχτά και ζητήστε τη συγκατάθεση πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε σαφή και ξεκάθαρη γλώσσα.

2) Ακούστε ενεργά: Δώστε προσοχή στις λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις. Εάν κάποιος φαίνεται να μην είναι σίγουρος ή να αισθάνεται άβολα, ελέγξτε και διευκρινίστε τα συναισθήματά του.

3) Σεβαστείτε τα όρια: Να σέβεστε πάντα τα όρια που θέτουν οι άλλοι. Αν κάποιος πει «όχι» ή δείξει ότι νιώθει άβολα, σταματήστε αμέσως.

4) Ελέγξτε τον εαυτό σας: Ελέγχετε περιοδικά τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα και είναι πρόθυμος να συνεχίσει.

ΠΗΓΗ:zougla.gr