Σε ένα κρίσιμο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας, που θα φανεί καθοριστικό για την έκβαση της υπόθεσης της «Κιβωτού του Κόσμου», βρίσκεται αυτή την περίοδο η δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Στις 27 Ιουνίου, στο δικαστήριο που εξετάζει τα πλημμελήματα που βαραίνουν τον ιδρυτή της οργάνωσης, Αντώνιο Παπανικολάου, και επτά συνεργάτες του αναμένεται να καταθέσει ο 20χρονος, σήμερα, πρώην τρόφιμος της οργάνωσης, ένα από τα δύο παιδιά που κατήγγειλαν το 2022 τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια.
Σε αυτή τη δικογραφία για τα πλημμελήματα, η μαρτυρία του 20χρονου αφορά τη μεθοδευμένη κακομεταχείρισή του, όταν ήταν ανήλικος τρόφιμος της «Κιβωτού», τις εξοντωτικές, πολύωρες και άνευ ανταλλάγματος βαριές χειρωνακτικές εργασίες στις οποίες υποβαλλόταν σε καθημερινή βάση σε διάφορες δομές της οργάνωσης (Καλαμάτα, Άνω Βόλο, Χίο), από το 2019 έως το 2021. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εμπειρία του 20χρονου είναι μία από τις πολλές που εξετάζονται αυτό το διάστημα από το δικαστήριο και είχε επακόλουθο τη βαριά σωματική βλάβη ανήλικων παιδιών, με μεθοδευμένη πρόκληση ψυχικού πόνου και σωματικής εξάντλησης.
Οι καταγγελίες του όμως είναι και εκείνες που άνοιξαν τον δρόμο για τη δεύτερη δικογραφία κατά του πατέρα Αντώνιου, για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια σε βάρος του 20χρονου και ενός 14χρονου, σήμερα, παιδιού. Αν και η έδρα δεν εξετάζει τα συγκεκριμένα περιστατικά, οι δύο υποθέσεις είναι αλληλένδετες, μιας και η πρώτη κατάθεση του παιδιού σηματοδότησε την αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος των φιλοξενούμενων της οργάνωσης, που κατήγγειλαν, στη συνέχεια, μαζί με εργαζόμενους τα όσα συνέβαιναν στις δομές.
Ο 20χρονος είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που ο κατηγορούμενος υποδεικνύει ως «σκευωρούς» του, αποδίδοντάς του δόλια κίνητρα προκειμένου να βλάψει την παλιά διοίκηση της οργάνωσης και τον ίδιο. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό απορρίπτει πλήρως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός, ο οποίος στην πρόσφατη πρότασή του, με την οποία «δείχνει» στον πατέρα Αντώνιο τον δρόμο προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, τονίζει πως το θύμα έχει δώσει επανειλημμένες και διαδοχικές καταθέσεις χωρίς αντιφάσεις, «επαναλαμβάνοντας με σταθερό, αμετάβλητο και συνεπή τρόπο τον βασικό γεγονοτικό πυρήνα της αξιόποινης συμπεριφοράς του κατηγορούμενου». Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου, άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και εξαιτίας των «διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων καταθέσεων» μαρτύρων, εργαζόμενων και πρώην τροφίμων, που επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των δύο παιδιών. Πρόκειται για μάρτυρες που έχουν καταθέσει και στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
«Καθόλα αναξιόπιστο υλικό»
Ήταν η δεύτερη φορά που ο εισαγγελικός λειτουργός βρίσκει επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και τον παραπέμπει σε δίκη για ασέλγεια. Την ίδια άποψη είχε και τον Νοέμβριο του 2023, υπογραμμίζοντας πως ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος το «ιερατικό» του προφίλ, ενεργούσε με ένα «κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς». Λίγες μέρες μετά, ωστόσο, και παρά το γεγονός πως είχε τυπικά περατωθεί η κύρια ανάκριση, ο πατέρας Αντώνιος προκειμένου να αντικρούσει τις μαρτυρίες των δύο παιδιών είχε προσκομίσει βίντεο με το οποίο ο 14χρονος καταγγέλλων ανακαλούσε τη μαρτυρία του.
Αυτό το βίντεο δημοσιοποιήθηκε στα σόσιαλ μίντια και παρουσιάστηκε ως «εξέλιξη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα» και δείχνει τον ανήλικο να ζητάει συγγνώμη και να ισχυρίζεται ότι κατηγόρησε ψευδώς τον Αντώνιο Παπανικολάου. Αυτό είναι άλλωστε το βασικό επιχείρημα του κατηγορούμενου: πως ο 14χρονος καταγγέλλων χειραγωγήθηκε από τον 20χρονο προκειμένου να βλάψει τον ιδρυτή της «Κιβωτού».
Στη νεότερη πρότασή του, ο εισαγγελέας θεωρεί αναξιόπιστο το συγκεκριμένο βίντεο, αφού έγγραφα και μηνύματα που είχε δεχθεί το παιδί αποδεικνύουν πως είχε δεχθεί πίεση από άλλον παθόντα προκειμένου να ανασκευάσει την αρχική κατάθεσή του με την υπόσχεση ότι θα επέστρεφε στη μητέρα του και θα λάμβανε, ως αντάλλαγμα, χρηματική αμοιβή.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, ο ανήλικος είχε ήδη δώσει λεπτομερή κατάθεση με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και εγγυήσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τα ευάλωτα θύματα: σε προστατευμένο περιβάλλον στο «Σπίτι του Παιδιού», με την παρουσία παιδοψυχολόγου και πολύ νωρίτερα από τη λήψη του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού. Όπως σημειώνει ο Δ. Νομικός, το παιδί κατέθεσε «αυθορμήτως και ανεπηρέαστος σχετικά με την αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, δίνοντας σαφή εικόνα των γενετήσιων πράξεων σε βάρος του».
Πλαστογραφία
Όσο για έγγραφο που προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ένα ιδιόγραφο σημείωμα με σφραγίδα των ΚΕΠ Λάρισας που φαίνεται πως είχε συντάξει η μητέρα του 14χρονου και αναιρούσε τις αρχικές καταγγελίες του παιδιού, ο εισαγγελέας αμφισβητεί πλήρως τη γνησιότητά του. Όπως είχε δηλώσει τότε δημόσια και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος της πόλης σε ΜΜΕ, το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει ψεύτικες σφραγίδες και υπογραφές. Ο εισαγγελέας σημειώνει πως εξήγε φωτοαντίγραφα της ιδιόγραφης δήλωσης προκειμένου να σχηματιστεί αυτεπάγγελτα ακόμη μία δικογραφία για να διερευνηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας.
Σημειώνει όμως και κάτι ακόμη: πως αν και αργότερα ο πατέρας Αντώνιος σε συμπληρωματικό του υπόμνημα εκφράζει και ο ίδιος αμφιβολίες για τη γνησιότητα του εγγράφου, δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στα χέρια του και το προσκόμισε στις Αρχές ως αποδεικτικό υλικό.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr