ΕΟΦ: Εκατοντάδες φάρμακα παραμένουν σε έλλειψη

Περιορισμένη διαθεσιμότητα καταγράφεται σε 217 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 41 είναι νοσοκομειακά

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη νεότερη καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο αριθμός των σκευασμάτων που είναι δυσεύρετα παραμένει σχεδόν ίδιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο δε μειώνεται κιόλας, όπως θα ήταν το επιθυμητό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησε σήμερα ο ΕΟΦ, παρατηρείται περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 217 φάρμακα, εκ των οποίων τα 41 είναι νοσοκομειακά, τα επτά σκιαγραφικά και το ένα εμβόλιο.

Όπως φαίνεται στον κατάλογο του ΕΟΦ, περιορισμένη διαθεσιμότητα υπάρχει και σε 46 φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τον Μάιο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 216 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών καθώς και σε 46 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ. Στον αμέσως προηγούμενο κατάλογο του Απριλίου περιλαμβάνονταν 234 σκευάσματα και 51 φάρμακα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ. Η κατάσταση στο πεδίο των ελλείψεων φαρμάκων δείχνει να συγκρατείται και να παραμένει έστω στα ίδια επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που λειτουργεί μια καινοτόμο πλατφόρμα παρακολούθησης από το Υπουργείο Υγείας της διάθεσης μιας ομάδας φαρμάκων (περίπου 480). Πρόκειται για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά με δεδομένα των φαρμάκων από τις αρχές του 2024 και σε δεύτερο χρόνο με βάση το ΗΣΠΑΔΙΦ θα δημιουργηθεί ένα χρήσιμο application για τους πολίτες.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou