Οι επιστήμονες βρίσκουν συσχέτιση προβλημάτων υγείας του σήμερα με λοιμώξεις Covid προ τριετίας

Τι προκαλεί τα νέα προβλήματα και τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ένας από τους υπαίτιους πίσω από νέες ασθένειες μπορεί να είναι η μόλυνση από τον κορωνοϊό πριν από τρία χρόνια.

Η σύνδεση μεταξύ νέων προβλημάτων υγείας και του ιατρικού ιστορικού φαίνεται να σχετίζεται στενά με τον κορωνοϊό. Μια νέα μελέτη του Nature Medicine, που επικαλείται η Wall Street Journal, συμπέρανε ότι τα προβλήματα υγείας που προέρχονται ακόμα και από ήπιες μολύνσεις Covid μπορεί να εμφανιστούν έως και τρία χρόνια αργότερα. Η μελέτη βρήκε μεγαλύτερο κίνδυνο  για προβλήματα στο έντερο, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, των μικροεγκεφαλικών επεισοδίων και των ουλών στους πνεύμονες.

Αυτό το συμπέρασμα διαφέρει από τα συμπτώματα που είναι γνωστά ως «long-Covid», κατάσταση που μπορεί να περιλαμβάνει κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη και ταχυκαρδία. Αντ’ αυτού, η τελευταία μελέτη έχει βρει αυξημένο κίνδυνο νέων συνθηκών υγείας — πράγματα που πιθανόν δεν θα σκεφτόσασταν ως σχετιζόμενα με μια προηγούμενη ασθένεια — να αναπτύσσονται χρόνια αργότερα.

Αυτή η σύνδεση επεκτείνεται και σε άλλες ασθένειες, λένε οι γιατροί. Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων περιπτώσεων της νόσου του Πάρκινσον μετά την πανδημία γρίπης του 1918. Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τον ιό Epstein-Barr, που προκαλεί τη μονοπυρήνωση, με την χρόνια πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμα και δεκαετίες αργότερα. Κοινές ασθένειες όπως η γρίπη μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.

«Οι λοιμώξεις μπορεί να προετοιμάζουν το έδαφος για προβλήματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη», λέει η Δρ. Μόνικα Βερντούζκο-Γκουτιέρρες, καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος ιατρικής αποκατάστασης στο University of Texas Health Science Center στο Σαν Αντόνιο και διευθύντρια της κλινικής αποκατάστασης Covid.

Η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν μια παλιά ασθένεια προκαλεί νέο πρόβλημα, οπότε προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τους ασθενείς.

Κορωνοϊός: Τι προκαλεί τα νέα προβλήματα

Η τελευταία μελέτη για τον Covid δεν προσδιόρισε την αιτία των μεταγενέστερων προβλημάτων υγείας, και οι επιστήμονες λένε ότι πιθανόν να υπάρχουν περισσότερες από μία. Ωστόσο, υπάρχει μια υποψία για τις λοιμώξεις, λένε οι γιατροί.

Οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, τη φυσική αντίδραση του σώματος για την καταπολέμηση της ασθένειας. Μερικές φορές η φλεγμονή δεν υποχωρεί και γίνεται χρόνια, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που οδηγούν σε καταστάσεις όπως η άνοια και οι νευρολογικές ασθένειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκατομμύρια αρχεία από το σύστημα υγείας ανθρώπων από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, πριν από την ευρεία διάθεση των εμβολίων και των αντιιικών φαρμάκων κατά του Covid. Οι ερευνητές συνέκριναν περισσότερους από 114.000 ανθρώπων που νόσησαν με ήπιο Covid με μια ομάδα άνω των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν νόσησαν.

Οι άνθρωποι με ήπιο Covid είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να έχουν γαστρεντερικό πρόβλημα από την άλλη ομάδα, τρία χρόνια μετά. Είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν νευρολογικό πρόβλημα και 22% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πνευμονικό πρόβλημα.

«Αυτό που μαθαίνουμε με τον Covid είναι ότι οι οξείες λοιμώξεις μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που δεν χρειάζεται να εμφανιστούν στον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο», λέει ο Δρ. Ζιάντ Αλ-Άλι, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης στο VA St. Louis Health Care System και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Ο αυξημένος κίνδυνος τρία χρόνια μετά είναι σχετικά μικρός για κάθε άτομο, και είναι σημαντικά μικρότερος από τον κίνδυνο των σχετικών προβλημάτων υγείας τον πρώτο χρόνο μετά τη μόλυνση. Αλλά η κλίμακα της πανδημίας σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν, σημειώνει ο Αλ-Άλι.

Η μελέτη εξέτασε επίσης περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν για Covid το 2020. Αυτή η ομάδα με πιο σοβαρές περιπτώσεις αντιμετώπισε μεγαλύτερους κινδύνους για μεταγενέστερα προβλήματα υγείας από εκείνους με ήπιο Covid. Τρία χρόνια μετά τη μόλυνση, ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης γαστρεντερικού προβλήματος ήταν 52%. Ήταν 21% υψηλότερος για νευρολογικό πρόβλημα και 57% μεγαλύτερος για πνευμονικό πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι η μελέτη εξέτασε άτομα που νόσησαν από το πρώτο στέλεχος του Covid το 2020. Ο ιός έχει εξελιχθεί από τότε, και οι διαφορετικές εκδοχές μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις, σημείωσε ο Αλ-Άλι.

Σε μια καλή είδηση, η τελευταία έρευνα βρήκε ότι για ορισμένα προβλήματα υγείας, οι αυξημένοι κίνδυνοι υποχωρούν μέχρι τον τρίτο χρόνο. Προηγούμενη έρευνα του VA είχε βρει αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες αυτοάνοσες καταστάσεις τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο μετά από μόλυνση από Covid. Αυτή η τελευταία μελέτη βρήκε ότι μέχρι τον τρίτο χρόνο, ο κίνδυνος για αυτές τις καταστάσεις δεν ήταν μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η ομάδα ελέγχου, λέει ο Αλ-Άλι.

Τι προκαλούν οι άλλοι ιοί

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί και πώς οι μολύνσεις από Covid μπορεί να προκαλούν αυτά τα μεταγενέστερα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο ένας ιός να αφήνει ένα αποτύπωμα πολύ μετά την εξαφάνιση της μόλυνσης, λέει ο Δρ. Γκράχαμ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και επιδημιολογίας νοσοκομείων στο University of Pittsburgh Medical Center.

Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, οδηγούν σε χρόνιες λοιμώξεις με συνεχιζόμενες επιπλοκές. Άλλοι, όπως πολλοί από τους ιούς του έρπητα, φαίνεται να είναι υπό έλεγχο μετά από την αρχική μόλυνση, αλλά παραμένουν λανθάνοντες και μπορούν να επανεμφανιστούν.

Υπάρχουν επίσης ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικές αλλαγές και να αφήσουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως οι ιοί HPV. Ο ιός που προκαλεί τον Covid ανήκει σε μια διαφορετική και λιγότερο γνωστή κατηγορία, λέει. Αυτοί είναι οι ιοί που προκαλούν ένα κύμα αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, ο Covid φαίνεται να διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλεί περισσότερη δυσλειτουργία και φλεγμονή από παρόμοιους ιούς, όπως η γρίπη, λέει ο Σνάιντερ. Δεν πιστεύει ότι υπάρχει προηγούμενο για έναν ιό να προκαλεί την ποικιλία και την έκταση των μακροχρόνιων προβλημάτων που φαίνεται να προκαλεί ο Covid.

«Αυτό είναι μοναδικό», λέει. «Ο Covid είναι μοναδικός».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal/ΠΗΓΗ:lifo.gr