«Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα»: Οι πρώτες δηλώσεις του Κιρ Στάρμερ ως πρωθυπουργός της Βρετανίας

«Το έργο της αλλαγής αρχίζει άμεσα» είπε ο Κιρ Στάρμερ από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ

«Η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής και της επιστροφής της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας ευχαριστήσει προηγουμένως τον προκάτοχό του Ρίσι Σούνακ και αναγνωρίζοντάς του το επίτευγμα του πρώτου Βρετανού Ασιάτη στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι και επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά από την ακρόασή του από τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Λίγο μετά τις 14:30 αποχώρησε από το Μπάκιγχαμμε προορισμό την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από εκατοντάδες ψηφοφόρους των Εργατικών. Μιλώντας για την έλλειψη εμπιστοσύνης στη βρετανική πολιτική, είπε πως μπορεί να θεραπευτεί μόνο με πράξεις και όχι με λόγια, αλλά «μπορούμε να κάνουμε μια αρχή σήμερα με την απλή γνώση ότι η δημόσια υπηρεσία είναι προνόμιο και ότι η κυβέρνησή σας πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε άτομο σε αυτή τη χώρα με σεβασμό».

«Είτε ψηφίσατε τους Εργατικούς είτε όχι -ειδικά αν δεν το κάνατε- σας λέω ευθέως ότι η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, τονίζοντας: «Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα».

«Η χώρα μας ψήφισε για αλλαγή, Ψήφισε αποφασιστικά για αλλαγή και επιστροφή της πολιτικής», σημείωσε. «Η κυβέρνησή μου θα αγωνίζεται κάθε μέρα μέχρι να πιστέψετε ξανά. Από τώρα και στο εξής, έχετε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από δόγματα, που καθοδηγείται μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας. Να αψηφήσουμε αθόρυβα εκείνους που έχουν ξεγράψει τη χώρα μας. Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την αλλαγή», τόνισε.

«Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε.

«Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ. Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε την αλλαγή», πρόσθεσε ο Κιρ Στάρμερ.

ΠΗΓΗ:lifo.gr