Κασσελάκης: Από τότε που ανέλαβα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε τρολ

Τι είπε για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και τις γαλλικές εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τις εξελίξεις στο κόμμα, για τα συμπεράσματα από την Κεντρική Επιτροπή και για την εφημερίδα Αυγή.

Αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις γαλλικές εκλογές και την νίκη Μελανσόν. «Καταρχάς έχουμε πάρα πολύ δρόμο για δούμε τι ακριβώς θα γίνει στην Γαλλία στο τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας στην οποία η Αριστερά – και να το τονίσω όχι η κεντροαριστερά – έχει την μεγαλύτερη επιρροή από τις άλλες παρατάξεις και αυτό είναι θετικό.

Αλλά πρέπει λίγο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, ποιο είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας και ποιο το δικό μας. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές. Αν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας στην Γαλλία, θα είχαμε 89 Περιφέρειες στην Ελλάδα, με 89 μονοεδρικές Περιφέρειες. Πιστεύεστε ότι μετά από 2 γύρους δεν θα αναγκαζόμασταν να έχουμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων;

Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κ. Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει ό,τι θέλει στην χώρα μας. Εμείς έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που βασίζεται καθαρά στην δύναμη των κομμάτων στην Βουλή. Δεν μπορούμε έτσι να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

Και συνέχισε: «Για τα πολιτικά, εάν πάρει κάποιος τα ποσοστά του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθηνά, και βάλει αυτάς τα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για την Βουλή, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια διαφορά αυτού του κόμματος και δυνατότητα αυτοδυναμίας, κ.ο.κ..

Με αυτά τα ποσοστά όμως στον β γύρο στην Αθηνά, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήτ6αν προοδευτικός υποψήφιος, καταφέραμε να νικησδουμε4 τον κ. Μπακογιάννη. Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάση προγραμμάτων. Δεν είναι το ίδιο με μονοεδρικές Περιφέρειες».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες»

Περί συγκλίσεων με κόμματα της κεντροαριστεράς υπογράμμισε πως, «Να αρχίσουμε την συζήτηση της σύγκλισης. Εγώ ο ίδιος στην ομιλία μου στην ΚΕ το Σάββατο, είπα ότι στις επόμενες  προτάσεις νόμου – τροπολογίες που θα έχουμε στην Βουλή, στο ζήτημα των τραπεζών και τα υπερκέρδη τους που ζημιώνουν τον ελληνικό λαό, ότι εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – όποια και αν είναι αυτή -, όταν οι προτάσεις είναι έτοιμες, για να συνεργαστούμε στο να τις βελτιώσουμε. Και αν είναι ένα πλαίσιο που υπάρχει συναίνεση, τότε έχει καλώς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες, στα υπερκέρδη τους, στις προμήθειες. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν. Ο υπ. Οικονομικών πρέπει να έχει εμπειρία στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Δεν μπορεί να είναι θεωρητική η εμπειρία ενός υπουργού. Οι τράπεζες ρυθμίζονται από την ΕΚΤ. Αν έχει την δυνατότητα ο υπουργός να κάνει κάτι, γιατί δεν το κάνει;».

Για το επιχειρείν και τα κέρδη των  «Θέλουμε να έχουμε πλούτο με βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη στην χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών. Και συγχρόνως όσες έχουν πρόσβαση σε όλα τα συστήματα – τραπεζικά και πολιτικά – και να έχουν ρεκόρ κερδών. Κάτι δεν λειτουργεί στην οικονομία μας. Αν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν μπορούν  να τα βγάλουν πέρα στην χώρα μας τότε έχομε ένα τεράστιο ζήτημα στην χώρα μας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι όλες οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

«Να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας – Η ΝΔ δεν παρουσιάζει τις ρυθμίσεις χρεών της»

Για τα οικονομικά των κομμάτων είπε: «Άλλη μια μάστιγα που θα βρούμε μπροστά  μας είναι το ιδιωτικό χρέος. Το κυβερνών κόμμα αυξάνει το χρέος του συνεχώς και βλέπουμε να χάνονται σπίτια από τα κόκκινα δάνεια. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τραπεζικά χρέη. Χρέη σε προμηθευτές έχουμε. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες με τα έσοδά μας για να μπορούμε να λεμέ στον κόσμο ότι μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας και  συνεπώς μπορούμε να φτιάξουμε την χώρα μας. γιατί η ΝΔ δεν παρουσιάζει την ρύθμιση χρέους που έχει, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να έχει αυτές τις ρυθμίσεις τα χρέη του, και επίσης τις ρυθμίσεις των πολιτικών το Πόθεν Έσχες τους. Κάναμε τροπολογία γι΄αυτό»

«Δεν έχουμε βρει λύση για την Αυγή – Έχει μειωθεί η επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κ. Κασσελάκης. «Εμείς θέλουμε οι ρυθμίσεις των πολιτικών προσώπων να είναι δημόσιες και η ΝΔ το απορρίπτει αυτό. Όσον αφοράς το δικό μας θέμα, είναι κάτι που το έχουμε βρει μπροστά μας, γι΄αυτό και αναγκάστηκα να δανείσω για κάποια δώρα Χριστουγέννων . Το πλαίσιο έχει γίνει ασφυκτικό.

Ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης του κόμματος για τις ευρωεκλογές πήγε στα Μέσα του κόμματος αντί να πάει σε ψηφοδέλτια, καμπάνιες και εκτυπώσεις κτλ. Λύση με τους αργαζομένους της Αυγής δε έχουμε βρει ακόμα αλλά έχουμε βρει τρόπους επικοινωνίας. Το κομμάτι αυτό το έχει αναλάβει η οικ. Επιτροπή που ενέκρινε η ΚΕ η οποία θα παρουσιάσει μερικές προτάσεις στην επόμενη ΠΓ, την Πέμπτη το μεσημέρι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώμενος στη συνέντευξή του στο Mega, αν έχει βρει χρήματα που πήγαιναν σε τρολ ο Στέφανος Κασσελάκης απαντά «δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε τρολ. Στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε τρολ. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγησή για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης: «Το ζήτημα έχει συζητηθεί με τις διοικήσεις των Μέσων αρκετές φορές; Εδώ και μήνες. Την 1η μέρα που είχα γυρίσει τον Ιανουάριο από τις ΗΠΑ το είχαμε συζητήσει για την Αυγή. Και τον Απρίλιο το είχαμε συζητήσει. Κατηγορούμαι για ό,τι κάνω και ό,τι δεν κάνω. Εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο αυτών Μέσων που είναι δυο ανεξάρτητες εταιρίες. Δεν είναι εξ ολοκλήρου δίκη μου ευθύνη, δεν είμαι ο διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών.

Καταλαβαίνω τον πολιτικο-ιστορικό παράγοντα και τον ανθρώπινο, πήγα δια ζώσης και θα ξεύρουν τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Είναι στο δικός του κομμάτι τώρα να μας δώσουν προτάσεις. Δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε troll. στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε troll. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγησή για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος».

«Πρέπει πλέον να διαχειριστούμε καταστάσεις που “λίμναζαν” στο κόμμα»

Στην συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε αναφορικά με τα ταξίδια του στις ΗΠΑ σε μικρή απόσταση – όπως επισημάνθηκε – μεταξύ τους, αλλά και για τν κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω πως έχω «αλωνίσει» την Ελλάδα, από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ήμουν εν αναμονή της ανακοίνωσης του Επικρατείας. Τα όργανα, η ΚΕ έχουν συνεδριάσει 6 φορές από τότε που εξελέγην πρόεδρος, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, και η ΠΓ περισσότερες φορές.

Έχω συναντηθεί με τους βουλευτές μας πάρα πολλές φορές δια ζώσης και κάναμε και την συνάντηση στις Σπέτσες τον Ιανουάριο. Ήταν πάρα πολύ παραγωγική. Η προσωπική επαφή με τα στελέχη έχει υπάρξει πολύ έντονα και είναι στενή. Είναι προκατάληψη – στερεότυπο αυτό που λέγεται. Προφανώς και υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν πιο συχνές. Γι΄αυτό είπα και την φράση «θα σας ταράξω στις συνεδριάσεις», είναι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν και όλοι πρέπει να είμαστε προ των ευθυνών μας. Ειδικά όταν υπάρχουν καταστάσεις που λίμναζαν στο κόμμα εδώ και πολλά χρόνια και τις οποίες τώρα πρέπει να διαχειριστούμε.

Να σκεφτούμε τι έχει περάσει το κόμμα όσο είμαι πρόεδρος. Πέρα από τις δύο διασπάσεις, την ανάγκη να βρούμε τρόπο για το χριστουγεννιάτικο δώρο, την διαδικασία για το Συνέδριο. Μετά είχαμε το Συνέδριο, μετά πάλι συνεδρίαση, Εκτελεστικό γραφείο και μετά καμπάνια για ευρωεκλογές. Δεν είναι μια βαρετή συγκυρία αυτή. Ήταν 9 έντονοι μήνες και τώρα πάμε μπροστά. Είχαμε κατακρημνιστεί, καταρρακωθεί. Καταφέραμε να βγούμε και πάλι δεύτεροι με διαφορά, πρώτοι στους νέους 17-35 ετών. Πήγαμε καλά στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή και ειδικά στις λαϊκές συνοικίες που είναι σημαντικό. Συνεχίσουμε να μπορέσουμε, γιατί στην Αθήνα είμαστε πολύ κοντά με την ΝΔ, να γυρίσουμε αυτές τις συνοικίες στην μεριά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:lifo.gr