Εκλογές στη Γαλλία: Το μεγάλο κάζο των δημοσκοπήσεων-Έπεσαν έξω σε όλα

Εκτός κλίματος βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι δημοσκοπήσεις, που υπέστησαν μεγάλο κάζο στη Γαλλία μην καταφέρνοντας να προβλέψουν την ξεκάθαρη νίκη της Αριστεράς και τη συντριβή της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες δημοσκόπηση της Ipsos-Talan για λογαριασμό της Le Monde, της France Télévisions και του Radio France, έδειχνε ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα κέρδιζε 175 έως 205 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών και θα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ τελικά κατέλαβε 143. Η ίδια δημοσκόπηση έδινε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς από 145 έως 175 έδρες, ενώ κέρδισε 182 και στο κόμμα του Μακρόν από 118 έως 148 έδρες, ενώ πήρε 168.

Γαλλία εκλογές
(lemonde.fr)
Γαλλία εκλογές
(lemonde.fr)

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche. Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου έδειχνε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα έβγαινε νικητής με 200 έως 230 έδρες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς θα έπαιρνε 165 έως 190 έδρες, ενώ το κόμμα του Μακρόν 120 έως 140 έδρες.

Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό της LCI και της Le Figaro το κόμμα της Λεπέν αναμενόταν να κερδίσει 210 έως 240 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εμφανιζόταν στη δεύτερη θέση, με 170 έως 200 έδρες, μπροστά από την παράταξη Μακρόν με 95 έως 125 έδρες.

Στο μεταξύ, δύο 24ωρα μετά την κρίσιμη εκλογική μάχη ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γαλλία παραμένει δύσκολη εξίσωση, με την Αριστερά να δηλώνει ότι θέλει να ηγηθεί, αν και παραδέχεται πως οι διαβουλεύσεις θα είναι δύσκολες και θα χρειαστούν χρόνο.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να κερδίσει χρόνο, μην κάνοντας δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ατάλ να μείνει «προς το παρόν» για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας».

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η «δόμηση» της νέας Εθνοσυνέλευσης και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: avgi.gr