Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ υπόσχεται «σθεναρή απάντηση» στις ταραχές

Ανακοινώθηκε δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομικών, επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας για την τιμωρία των δραστών των επεισοδίων και των λεηλασιών, με αφορμή την επίθεση στο Σάουθπορτ. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όλη του την ισχύ», είπε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Δυναμική απάντηση στις βιαιοπραγίες το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη Βρετανία από ακροδεξιούς διαδηλωτές που, εκμεταλλευόμενοι τη δολοφονία τριών κοριτσιών σε μάθημα χορού, προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια σε αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα: «γρήγορες» καταδίκες για τους ενόχους και σώμα ειδικών αστυνομικών που θα περιπολούν στους δρόμους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών της Αστυνομίας (NPCC) στη Βρετανία, στη διάρκεια των ταραχών του Σαββατοκύριακου, συνελήφθησαν 378 άτομα. Οι προσαγωγές συνεχίζονται έως ότου εντοπιστούν όλοι όσοι προέβησαν σε λεηλασίες σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, σε επιθέσεις εναντίον τεμενών και σε πλιάτσικο καταστημάτων προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του NPCC, Γκάβιν Στίβενς, είπε ότι «κάθε κοινότητα σε όλη τη χώρα έχει επηρεαστεί κατά κάποιον τρόπο από τη βίαιη αναταραχή που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό ότι υπάρχει κοινή και ισχυρή αστυνομική απάντηση σε όλη τη χώρα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες είναι ασφαλείς. Ζητήθηκε από όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις όχι μόνο να αυξήσουν τον αριθμό των ειδικών πόρων στην περιοχή τους, αλλά και να συνεισφέρουν σε περιφερειακά αποθέματα, συντονισμένα σε εθνικό επίπεδο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε για τους δράστες των ταραχών και των λεηλασιών: «Όποιο και αν είναι το κίνητρό τους, αυτό δεν είναι η διαμαρτυρία, είναι ξεκάθαρη βία. Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον τεμενών ή εναντίον των μουσουλμανικών κοινοτήτων μας. Ο νόμος θα επιβληθεί σε όλη του την ισχύ για αυτούς που έχουν ταυτοποιηθεί ότι συμμετείχαν».

Ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε πως «απόλυτη» προτεραιότητά του είναι να μπει τέλος στις ταραχές και ότι «οι ποινικές κυρώσεις θα είναι ταχείες», ενώ «θα διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς για τους πολίτες».

«Αυτοί οι εγκληματίες θα πληρώσουν το τίμημα», δεσμεύτηκε η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, μιλώντας στο BBC. «Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαστήρια είναι έτοιμα, θα είναι διαθέσιμοι επιπλέον εισαγγελείς».

Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου

Τα επεισόδια ξέσπασαν στο Σάουθπορτ ήδη από την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι σε αυτήν την πόλη, αμαυρώνοντας μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων. Αφορμή ήταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διαψεύστηκαν στη συνέχεια, σχετικά με τη θρησκεία και την καταγωγή του υπόπτου, Αξελ Ρουντακουμπάνα. Ο 17χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο κατηγορούμενος γεννήθηκε στην Ουαλία και οι γονείς του κατάγονται από τη Ρουάντα.

Οι συγκεντρώσεις των ακροδεξιών, που οδήγησαν σε συγκρούσεις, ιδίως στο Λίβερπουλ (βορειοδυτικά), στο Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία) ή ακόμα και στο Μπρίστολ (νοτιοδυτικά), είχαν κεντρικό σύνθημα «Αρκετά, έως Εδώ» (Enough is enough), προφανής αναφορά στις αφίξεις μεταναστών στη χώρα. Στις πόλεις αυτές έγιναν λεηλασίες σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Στο Ρόδερχαμ (βόρεια), περισσότεροι από 700 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιά, με ορισμένους εξ αυτών να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Διώξτε τους». Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν και έξι άνθρωποι συνελήφθησαν, με την υπαρχηγό της αστυνομίας του Σάουθ Γιόρκσαϊρ, Λίντσεϊ Μπάτερφιλντ, να διαβεβαιώνει πως ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί «σημαντικά τις επόμενες ημέρες».

Στο Ταμγουόρθ, κοντά στο Μπέρμιγχαμ (κεντρικά), ένα ξενοδοχείο βρέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών, οι οποίοι «έσπασαν βιτρίνες, έβαλαν φωτιά και επιτέθηκαν στην αστυνομία».

Έξαρση βίας αυτού του επιπέδου έχει να ζήσει η Βρετανία από το 2011, όταν ένας μιγάς σκοτώθηκε από την αστυνομία στο βόρειο Λονδίνο.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ / kathimerini.gr