5 σειρές για να παραμείνουμε στο φίλαθλο πνεύμα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες "Παρίσι 2024" έφτασαν στο τέλος τους, αφού μας θύμισαν την ομορφιά, τις δυσκολίες και την αδρεναλίνη του αθλητισμού. Με αφορμή το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, ανατρέχουμε σε πέντε αθλητικές (με την ευρύτερη έννοια) τηλεοπτικές σειρές που θα μας κρατήσουν στο κλίμα.

Πώς το "Cobra Kai" συνδέεται με το "The Next Karate Kid";

Cobra Kai (2018-2025, Netflix)

Ένα δυνατό παράδειγμα πως πολλές φορές τα sequel όχι μόνο δεν είναι περιττά αλλά μπορούν να δώσουν νέα ζωή -και αξία- στις πρωτότυπες ιστορίες: το νοσταλγικό “Cobra Kai” είναι η πρώτη live-action τηλεοπτική σειρά και τελευταία προσθήκη του σύμπαντος “Karate Kid”, ενός από τα μακροβιότερα και δημοφιλέστερα αμερικανικά franchises. Οι πρώτες τρεις ταινίες κυκλοφόρησαν στα 80s (1984, 1986 και 1989), συστήνοντας ως πρωταγωνιστές τους έφηβους τότε Ραλφ Μάτσιο και Γουίλιαμ Ζάμπκα, και το “Cobra Kai” ήρθε τρεις δεκαετίες αργότερα με τους ίδιους ηθοποιούς, οι οποίοι υποδύονται τις ενήλικες εκδοχές των εμβληματικών αντιπάλων Ντάνιελ Λαρούσο και Τζόνι Λόρενς. Διανύοντας πλέον τα 50 και τον δύσκολο δρόμο της πατρότητας, το καράτε και η νεανική τους κόντρα ανήκουν πια στο παρελθόν. Στη διάρκεια έξι σεζόν (το δεύτερο μέρος της τελευταίας σεζόν θα κυκλοφορήσει το 2025), οι πολεμικές τέχνες αποκτούν ξανά καθοριστικό ρόλο στις ζωές τους και σκιαγραφούνται ως πολλά παραπάνω από ένα άθλημα.

 

Ted Lasso (2020-2023, Apple TV)

Ted Lasso

Είναι τελικά το αμερικανικό ποδόσφαιρο (football) τόσο διαφορετικό από το βρετανικό/ευρωπαϊκό (soccer); Ναι, είναι. Πάντως, ο Τεντ Λάσο, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ στην Αγγλία για να αναλάβει την ομάδα του Ρίτσμοντ, ακολουθεί το ίδιο προπονητικό στιλ, το οποίο ελάχιστα σχετίζεται με τους τεχνικούς κανόνες του παιχνιδιού – περισσότερο αφορά την ενθάρρυνση, την ενότητα και την επιβράβευση της προσπάθειας. Ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά χιτ των τελευταίων χρόνων από τους Τζέισον Σουντέκις, Μπρένταν Χαντ (οι οποίοι και πρωταγωνιστούν), Μπιλ Λόρενς και Τζο Κέλι, το “Ted Lasso” έγραψε ιστορία στα Βραβεία Έμι ως η νεοσύστατη σειρά με τις περισσότερες υποψηφιότητες, αποσπώντας 20 για την πρώτη σεζόν το 2020. Έκτοτε έχει κερδίσει άλλες 41 (!) για τη δεύτερη και τρίτη σεζόν, μετρώντας συνολικά 13 βραβεία από την Ακαδημία. Όμως, οι επίσημες διακρίσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στη δίκαιη λατρεία του παγκόσμιου τηλεοπτικού κοινού προς μια σειρά που ισορρόπησε άρτια και συνειδητά μεταξύ κωμωδίας και δράματος και προς έναν πρωταγωνιστή που μας θύμισε πως η καλοσύνη δεν είναι ένα βαρετό και κριντζ character trait αλλά κάτι πραγματικά μεγαλειώδες.

Spinning Out (2020, Netflix)

Spinning Out

Η πιο binge-worthy επιλογή της λίστας, μια μίνι σειρά 10 επεισοδίων γύρω από τις πιέσεις του πρωταθλητισμού και την ψυχική υγεία. Με πρωταγωνίστρια την Κάγια Σκοντελάριο (“The Gentlemen”), το “Spinning Out” καταγράφει την προσπάθεια μιας πρώην ολυμπιακής αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ να ανακάμψει έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα, επιχειρώντας για πρώτη φορά να προπονηθεί σε ζευγάρι. Ο παρτενέρ της, η προπονήτριά της και (φυσικά) η μητέρα της αποτελούν τα κύρια πρόσωπα επιρροής της κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσαρμογής, σε μια ιστορία ενηλικίωσης που εμποτίζεται με μελοδραματικά στοιχεία και μπόλικη αδρεναλίνη, θυμίζοντας αρκετά από τη μία το σκοτεινό εφηβικό τηλεοπτικό δράμα “Skins”, το οποίο έκανε γνωστή τη Βρετανίδα πρωταγωνίστρια, και από την άλλη τη φανταστική βιογραφία του Γκρεγκ Γιλέπσι “I, Tonya”.

Glow (2017-2019, Netflix)

Glow

Μια εναλλακτική φεμινιστική σειρά εποχής από τις θεατρικές συγγραφείς Λιζ Φλαχάιβ και Κάρλι Μενς, η οποία μας χάρισε ένα από τα πιο ποικιλόμορφα ensemble καστ της σύγχρονης τηλεόρασης. Τη δεκαετία του ’80 ένας ξεπεσμένος σκηνοθέτης b-movies, ο Σαμ Σίλβια (Μαρκ Μαρόν), αναλαμβάνει διστακτικά ένα πρωτότυπο πρότζεκτ: ένα τηλεοπτικό σόου πάλης. Δέκα πολύ διαφορετικές γυναίκες θα περάσουν το κάστινγκ, θα βρει η καθεμία την περσόνα που της ταιριάζει, θα προπονηθούν σκληρά και θα μεταμορφωθούν στις Gorgeous Ladies of Wrestling (GLOW). Με βασική πρωταγωνίστρια την Άλισον Μπρι στον ρόλο της Ρουθ Γουάιλντερ, μιας ηθοποιού που έχοντας χάσει την αίσθηση του εαυτού της αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να εξασκήσει την τέχνη της και έναν σκοπό στον οποίο να πιστέψει, το “GLOW” πρόκειται για ένα υπερθέαμα σωματικότητας και καμπ αισθητικής και μια άλλοτε τρυφερή και άλλοτε σκληρή διερεύνηση των γυναικείων σχέσεων, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις έννοιες της αλληλεγγύης και του ανταγωνισμού.

 

Friday Night Lights (2006-2011)

Friday Night Lights

H αθλητική σειρά που έστρωσε το έδαφος για τις υπόλοιπες του είδους (και όχι μόνο) που ακολούθησαν, το “Friday Night Lights” του Πίτερ Μπεργκ συγκαταλέγεται στις λίστες με τις καλύτερες σειρές της τηλεοπτικής ιστορίας, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα διαμάντια της Χρυσής Εποχής της τηλεόρασης “The Sopranos”, “Mad Men” και “The Wire”. Με πρωταγωνιστή τον Κάιλ Τσάντλερ, η δραματική σειρά ακολουθεί τον προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας λυκείου Dillon Panthers, τις σχέσεις του με τους μαθητές και την οικογένειά του. Χωρίς να προσφέρει κάτι πρωτότυπο όσον αφορά το premise της, η σειρά κατάφερε να ξεχωρίσει για το χτίσιμο των χαρακτήρων της, το οποίο ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα ευρηματικό στιλ κινηματογράφησης με έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού και επηρεασμένο από το ντοκιμαντερίστικο ύφος του cinema verité.

ΠΗΓΗ:athinorama.gr