Καθώς πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος, το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι κινδυνεύει να είναι χωρίς κατσίκι, καθώς η απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής αμνοεριφίων στη χώρα μας κατά τα φαινόμενα τείνει να παραταθεί μετά και τις πέντε νέες εστίες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκαν την Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία). Να σημειωθεί ότι οι πέντε εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με την αρχική «κοιτίδα» της νόσου στις εγκαταστάσεις ζωεμπόρου στη Λάρισα.
Λήψη μέτρων
Παράλληλα, με επιστολή του προς τον επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεσχόφκι και την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου (την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στις 7 Αυγούστου ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απολέσουν. Στην επιστολή του ο έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.
Τα στοιχεία
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν θανατωθεί ή αναμένεται να θανατωθούν 18.335 αιγοπρόβατα επί ενός πληθυσμού που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 έφτανε περίπου τα 10,5 εκατομμύρια. Μια τάξη μεγέθους του προβλήματος στη Ρουμανία, χώρα από την οποία φαίνεται ότι έφτασε ο ιός στην Ελλάδα, δίνουν τα αντίστοιχα στοιχεία: το 2023 η χώρα αυτή διέθετε περίπου 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Από αυτά, 230.000 περίπου έχουν θανατωθεί λόγω των μέτρων ελέγχου της πανώλης.
Επιπλέον έλεγχοι
Θυμίζουμε ότι η πρώτη εστία της ασθένειας στη Ρουμανία επιβεβαιώθηκε ύστερα από εξετάσεις που έγιναν στην περιοχή Tulcea. Σύμφωνα με την Εθνική Κτηνιατρική Υγειονομική Αρχή της χώρας, η οποία εξέδωσε την πρώτη σχετική ανακοίνωση Τύπου στις 20 Ιουλίου, τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στις 11 Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ANSVA (Autorității Naționale Sanitare Veterinare), τότε ήταν που πήραν και τα πρώτα μέτρα (δημιουργία ζώνης προστασίας 3 χλμ. και ζώνης επιτήρησης 10 χλμ., περιορισμό στην κυκλοφορία και ενημέρωση των γειτονικών επαρχιών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων).
Η εξάπλωση του ιού
Η επόμενη ανακοίνωση της Αρχής (στις 24 Ιουλίου) επιβεβαιώνει την εξάπλωση του ιού μιλώντας για 5 πληγείσες εκμεταλλεύσεις στις περιοχές Tulcea και Constanta και την απόφαση θανάτωσης όλων των ζώων τους, ενώ σε επόμενη ανακοίνωση αναφέρεται διασπορά και σε άλλα σημεία με αποτέλεσμα να επηρεαστούν 8.914 ζώα.
Στην τελευταία, μέχρι στιγμής, ανακοίνωση της ANSVA την 1η Αυγούστου αναφέρεται ότι «από τις 17 Ιουλίου, από την επιβεβαίωση της πρώτης εστίας της ασθένειας, έχουν εξαχθεί 72.820 πρόβατα στη Σαουδική Αραβία και στην Ιορδανία», ενώ διευκρινίζεται ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι στις παρτίδες ζώων που εξάγονται. Ενδιαφέρον έχει και η καταδικαστική αναφορά στην ανακοίνωση σε φήμες ότι η ασθένεια δεν υπάρχει, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των Αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση.
Απαγόρευση εξαγωγών
Ο ρουμανικός Τύπος και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, με τη σειρά τους, μιλούν για κατάσταση συναγερμού, ενώ φιλοξενούν κτηνοτρόφους που περιγράφουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει και αναφέρουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ανάμεσα σε αυτά είναι η παρακολούθηση των εισαγωγών στη χώρα, η απολύμανση των οχημάτων στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ποιες χώρες έχουν περιορίσει την εισαγωγή ζώων από τη Ρουμανία (π.χ. Ρωσία, Ουγγαρία, Κροατία και Σερβία). Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ζώντων ζώων από τη Ρουμανία προς την Ελλάδα.
Και τα κοινωνικά δίκτυα, όμως, έχουν μπει στον χορό στη βαλκανική αυτή χώρα. Ενα παράδειγμα: ο Ghiță Ciobanul, πρόεδρος επαγγελματικής ένωσης κτηνοτρόφων, βοσκός, διάσημος στα κοινωνικά δίκτυα από το 2014, όταν το BBC έκανε ρεπορτάζ για την κτηνοτροφία της Ρουμανίας με εκείνον πρωταγωνιστή, ανέβασε την Πέμπτη μέσα από τη σελίδα του μήνυμα ενθάρρυνσης προς όλους τους συναδέλφους του.
ΠΗΓΗ: tovima.gr