Πόση η ανοχή στα ψέματα

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του εξ Αμερικής εκτοξευθέντος σημερινού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ασυγκράτητος, συμπαθητικός θα έλεγα, ναρκισσισμός του, έτσι ώστε κάποιες μάζες να του συγχωρούν τα ψέματά του ως αυταπάτες.

Εφέτος θα ανατρέξω σε μια παλιά σειρά άρθρων μου που έχουν διαχρονική αξία και αξίζει νομίζω να δουν και πάλι το φως της δημοσιότητας. Την προηγούμενη Κυριακή, έναρξη των κάπως μακρών θερινών διακοπών μου, εγκαινίασα τα άρθρα που θα σας κάνουν παρέα έως τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζω στους παλαιότερους και πληροφορώ τους τυχόν νέους αναγνώστες της στήλης μου ότι δεν διακόπτω ποτέ την αρθρογραφία μου λόγω θέρους. Τα συγγράφω όμως πριν αναχωρήσω για το εξοχικό μου. Και αυτά διαβάζετε από την περασμένη Κυριακή.

Στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο πολύτιμο, υψηλής επιστημονικής ποιότητος ένθετο του «Βήματος» Science φιλοξενήθηκε ένα εκτενές πόνημα της κυρίας Λαλίνας Φαφούτη για το ψέμα. Σταχυολογώ λόγω περιορισμένου χώρου: «Ολοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι καταφεύγουν στο ψέμα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν (δηλαδή όταν τους συμφέρει ή για να συγκαλύψουν την αλήθεια). Δεν είναι και τόσο «θείο» το ψέμα όταν χρησιμοποιείται συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση…

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μικρό ψέμα φέρνει το μεγάλο…  Το να λέει κάποιος ψέματα, όπως και σε κάθε μορφή επικοινωνίας, είναι ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού, εργαλείο για να κερδίσει κάποιος κάτι ή για να επιτύχει ένα στόχο…  (Γι’ αυτό) δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν λέει ψέματα και δεν εξαπατά σε κάποιες στιγμές της ζωής του, και ας είναι η ανειλικρίνεια ηθικά κατακριτέα από τις ανθρώπινες κοινωνίες σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη…

Ο ψεύτης είναι ένας απόκληρος και έτσι τον θεωρεί η κοινωνία». Εδώ διαφωνώ με την αρθρογράφο. (Βλέπετε άραγε πολλούς ψεύτες πολιτικούς να τους αποδοκιμάζει και να τους θεωρεί απόκληρους η κοινωνία μας; Εγώ βλέπω να τιμώνται και με τη λαϊκή ψήφο και να αποθησαυρίζουν ουκ ολίγους θησαυρούς επί της γης.)

«Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι, θα έλεγα 99% και πλέον, προσπαθούν να αποφύγουν να λένε ψέματα, αποφαίνεται εν τούτοις ο καθηγητής Στίβεν Μακ Κόρνακ (στον πλανήτη Αρη μπορεί αλλά στη Γη και μάλιστα στην Ελλάδα μόνο ως ένα ακόμα ψέμα μπορεί να εκληφθεί αυτή η διαπίστωση). Αλλωστε ο ίδιος, αυτοαναιρούμενος αποφαίνεται ότι καταφεύγουμε στην εξαπάτηση όταν κρίνουμε ότι είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό που ξεχωρίζει τους παθολογικούς ψεύτες από τα φυσιολογικά άτομα είναι ότι λένε ψέματα και όταν δεν χρειάζεται να πουν. Οσοι έχουν ναρκισσιστικές τάσεις λένε συνεχώς ψέματα». Να και μία ακόμα εξήγηση για τα ψέματα του κ. Τσίπρα στα οποία αναφερθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή και που τείνει να αντιγράψει ο διάδοχός του κ. Κασσελάκης.

Γιατί και ο πιο καλοπροαίρετος πια παρατηρητής διαπιστώνει ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο ασυγκράτητος, συμπαθητικός θα έλεγα, ναρκισσισμός του εξ Αμερικής εκτοξευθέντος σημερινού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε κάποιες μάζες να του συγχωρούν τα ψέματά του ως αυταπάτες. Και στο επόμενο η συνέχεια για το ψέμα ως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του δημόσιου βίου.

jmarinos@tovima.gr