Τραγωδία στο Πευκοχώρι: Τι ισχύει με τις άδειες και τους κανόνες λειτουργίας των λούνα παρκ

Το τεχνικό κομμάτι το ελέγχουν ιδιώτες πιστοποιητές που έχουν οριστεί από το κράτος - Όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι το ελέγχει ο δήμος

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βέροια, όπου κηδεύεται σήμερα ο 19χρονος, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδίκης. Τα ερωτήματα πολλά, με κύριο, τι τελικά έφταιξε και λειτουργούσε ένα πάρκο αναψυχής χωρίς άδεια και κανόνες ασφαλείας.

Χθες υπήρξε ένα μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στον δήμο και το υπουργείο. Το τοπίο με το πώς ακριβώς αδειοδοτούνται και τι πιστοποιήσεις λαμβάνουν τα λούνα παρκ παρέμενε θολό. Τα πράγματα  προσπάθησε να ξεκαθαρίσει σήμερα ο Δημήτρης Δακανάλης, πρόεδρος του σωματείου πάρκων αναψυχής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Δακανάλης ανέφερε ότι υπάρχουν 130 επιχειρηματίες που διαχειρίζονται λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ποιοι έχουν άδεια και ποιοι δεν έχουν μπορεί να το δει ο κάθε δήμος.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Όταν ένα λούνα παρκ βρει τον χώρο του, καλεί τους ιδιωτικούς πιστοποιητές που έχουν οριστεί από το κράτος, για να ελέγξουν εάν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειες. Τα πιστοποιητικά αυτά κατατίθενται στον δήμο.

Όλο το τεχνικό κομμάτι και τους κανόνες ασφαλείας το ελέγχουν οι πιστοποιητές και όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι, το εάν υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, το ελέγχει ο δήμος.

Ο κ. Δακανάλης διευκρίνισε πως τα λούνα παρκ δεν λειτουργούν απλά με γνωστοποίηση, αλλά με έγκριση λειτουργίας. Υπάρχει ένας εξοπλισμός που πρέπει να ελεγχθεί από τους πιστοποιητές. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας θα καταθέσει τις πιστοποιήσεις για όλα τα παιχνίδια στον δήμο και θα λάβει έγκριση λειτουργίας.

Οι πιστοποιήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Όταν λήξουν, πρέπει να κληθούν εκ νέου οι πιστοποιητές.

Πώς προσλαμβάνεται ένας χειριστής

Σήμερα όσοι δουλεύουν σε ένα λούνα παρκ δεν έχουν ειδικότητες (αν και προωθείται σχετικό νομοσχέδιο για να αλλάξει αυτό).

Όπως εξήγησε ο κ. Δακανάλης ο επιχειρηματίας που προσλαμβάνει κάποιον για χειριστή παιχνιδιών έχει και την ευθύνη να τον εκπαιδεύσει.

Όσον αφορά στα μηχανήματα έχουν όλα στοπ (σταματούν σε μία ανώτατη ταχύτητα) και δικλίδες ασφαλείες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όταν το παιχνίδι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, όπως ορίζει το άρθρο 15, ο δήμος παρεμβαίνει και το κλείνει.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr