ΣΥΡΙΖΑ: Η τριανδρία και το «τελευταίο μίλι»

Μαίνεται ο αλληλοσπαραγμός στο ΣΥΡΙΖΑ - Οι συσχετισμοί αναδιανέμουν την τράπουλα - Αποφασισμένος να «φθάσει στα άκρα» ο Στ. Κασσελάκης - Το μπλοκ των «87» ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα - Κρίσιμη η επιστροφή Πολάκη.

Βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο τελευταίο μίλι πριν τη νέα, μεγάλη διάσπασή του; Στην ταινία «Το πράσινο μίλι», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, οι θανατοποινίτες οδηγούνται προς την εκτέλεσή τους, περπατώντας το «τελευταίο μίλι» τους προς το τέλος. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, αν και καθ’ υπερβολή, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη του κόμματος, είτε τους λεγόμενους «κασσελίστας» είτε την εσωκομματική του αντιπολίτευση, με επίκεντρο το μπλοκ των «87».

Για τους μυημένους επί των συριζαϊκών παρασκηνίων και υπό τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα που τα πάντα παρατηρεί, αν και μεταδίδει μήνυμα ουδετερότητας εν μέσω του αλληλοσπαραγμού που μαίνεται στο κόμμα που ο ίδιος οδήγησε στην εξουσία, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα.

Ενδέχεται να ζητήσει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης αναβάπτιση της ηγεσίας του μέσω νέων εσωκομματικών εκλογών και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες, έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε αυτή την τρέχουσα εβδομάδα, με σημείο κομβικό την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου, θα… παιχτούν όλα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι όντως το τελευταίο μίλι; Αυτό θα φανεί από τις κινήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών τις επόμενες ημέρες και κυρίως εάν θα επιλέξουν να επέλθει το πλήρες διαζύγιο, εάν θα μετατεθεί για το καταστατικό συνέδριο ή εάν θα υπάρξει νέα διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Αναβάπτιση

Παρά την ισχυρή πίεση που δέχεται όμως ο Στ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», να «φθάσει στα άκρα» και να προχωρήσει στον σχεδιασμό του για πλήρη έλεγχο του κόμματος. Το ερώτημα όμως είναι ποιου κόμματος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται και δεν είναι σε καμία περίπτωση ο πολιτικός οργανισμός που παρέλαβε ο κ. Κασσελάκης όταν εξελέγη πριν από έναν χρόνο.

Στο επιτελείο του ετοιμάζονται για την πιο κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή των τελευταίων ετών και με ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης αναβάπτιση της ηγεσίας του μέσω νέων εσωκομματικών εκλογών και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες, έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Πολλά θα κριθούν στην ΚΕ από τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται και αλλάζουν καθημερινά. Τα μπλοκ όμως είναι δεδομένα πλέον και φάνηκε και στα μέσα της εβδομάδας, όταν στις εκλογές για την ανάδειξη του Νίκου Παππά στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική ομάδα «έσπασε» στα δύο.

Φίλοι και εχθροί

Στα δύο είναι και η Κεντρική Επιτροπή και θα φανεί από τις μετακινήσεις της τελευταίας εβδομάδας κατά πόσο θα είναι εφικτό να περάσει μια πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Οι συσχετισμοί έως πρόσφατα ήταν υπέρ του, αλλά η ενδυνάμωση της ομάδας των «87», του αποκαλούμενου και «μπλοκ Τσίπρα», αναδιανέμει την εσωκομματική τράπουλα. «Παλαιοί εχθροί είναι τωρινοί φίλοι και το αντίστροφο» έλεγε στο «Βήμα» πρώην υπουργός με μακρά πορεία στην Αριστερά.

Στη σκιά αυτή της φράσης, φωτίζεται ο ρόλος του Ν. Παππά που από παλαιός φίλος των περισσοτέρων από τους «87» έχει γίνει εχθρούς τους τώρα, καθώς ξεχειλίζει η οργή και η χολή για το γεγονός πως συμμάχησε εκ νέου με τον κ. Κασσελάκη για να του δώσει, όπως λένε, «σανίδα σωτηρίας».

Ο «καιροσκόπος» ή «οπορτουνιστής» Ν. Παππάς κατά τους «87» είναι ο νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Στ. Κασσελάκη να καρατομήσει τον Σωκράτη Φάμελλο που κατά γενική ομολογία είχε μια πετυχημένη θητεία ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και η ειρωνεία για τον κ. Φάμελλο είναι ότι αυτός και ο Ν. Παππάς είχαν διασώσει τον κ. Κασσελάκη και στο κρίσιμο συνέδριο προ μηνών, όταν και πάλι είχε τεθεί το θέμα της ηγεσίας.

Τα πικρόχολα σχόλια περισσεύουν και για τον «πολιτικό Κασσελάκη», καθώς τον θεωρούν, αν και αρκετοί τον στήριξαν, ακατάλληλο για τη θέση του προέδρου κόμματος της Αριστεράς.

Πλέον ο Σ. Φάμελλος συντάσσεται με τους «87», που τώρα πλέον είναι πολύ περισσότεροι. Το μπλοκ των «87» ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα στην ΚΕ«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος» λένε, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση του Στ. Κασσελάκη, μια φυσιολογική εξέλιξη μετά τον πόλεμο φθοράς που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η προ ημερών ψηφοφορία στην ΚΟ, όπου ο κ. Παππάς συγκέντρωσε 17 ψήφους υπέρ του, 12 βουλευτές ψήφισαν κατά και τέσσερις προτίμησαν το «παρών», έδειξε πλέον πως έχουν και δυνάμεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

«Ολα για όλα»

Ποιο πρόσωπο θα βγει μπροστά; Η Ολγα Γεροβασίλη έχει το προβάδισμα, το κύρος, την πολιτική προσωπικότητα και τις ικανότητες να αντιπαρατεθεί. Το έκανε και στο τελευταίο συνέδριο, αλλά σε άλλες συνθήκες και με διαφορετικούς όρους.

Οι «87» στις συζητήσεις τους λένε πως είναι «ντροπή για κόμμα της Αριστεράς αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον Κασσελάκη». Δεν μέμφονται τις προσωπικές του επιλογές, αλλά θεωρούν πως είναι «τραγέλαφος» να γίνονται τόσο πολλά στη χώρα, το κόμμα να σπαράσσεται και ο κ. Κασσελάκης να κάνει «τετραήμερο γλέντι» στα Χανιά.

Τα πικρόχολα σχόλια περισσεύουν και για τον «πολιτικό Κασσελάκη», καθώς τον θεωρούν, αν και αρκετοί τον στήριξαν, ακατάλληλο για τη θέση του προέδρου κόμματος της Αριστεράς.

Η αναμέτρηση για τους «87» είναι μονόδρομος και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν εντός των ημερών. Στο σενάριο που επεξεργάζονται υπάρχει και η σκέψη για αποχώρηση από την ΚΟ – εάν δεν αποφασισθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών για αρχηγό –, κάτι που θα δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Στ. Κασσελάκη, αν και υποστηρικτές του θεωρούν πως μπορεί αυτή η εξέλιξη να είναι και λυτρωτική.

«Είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ αφού έχει 17 από τους 35 βουλευτές» λένε οι «87», με την προεδρική πλευρά να τους προκαλεί: «Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».

Ο «συμπρόεδρος»

Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος του Ν. Παππά θεωρείται κρίσιμος στην προσπάθεια του Στ. Κασσελάκη να διασωθεί πολιτικά και να παραμείνει στην καρέκλα του αρχηγού. Μόνο που εκ των πραγμάτων υπάρχει διαρχία πλέον και ο κ. Παππάς θεωρείται από πολλούς ως «συμπρόεδρος» που πρέπει να τον βοηθήσει να βγει κερδισμένος από την ΚΕ. Η επιλογή Κασσελάκη να χρίσει το Ν. Παππά ως Νο 2, αν και ήταν αυτός που τον βοήθησε να κερδίσει και στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τον χρειάζεται για την κρισιμότερη μάχη της ΚΕ.

Μια μάχη στην οποία θα βρεθεί – άλλη ειρωνεία – απέναντι με πάρα πολλούς που τον βοήθησαν υπόγεια και παρασκηνιακά να εκλεγεί πρόεδρος πριν από έναν χρόνο, εμφανιζόμενοι τότε ως ουδέτεροι και αμέτοχοι. «Εάν δει κανείς τις ψήφους που πήρε ο Κασσελάκης σε διάφορες περιοχές θα καταλάβει τι έγινε. Τώρα είναι αργά για δάκρυα» τόνιζε στο «Βήμα» πρόσωπο με μακρά πορεία στα κομματικά δρώμενα.

Η τριγωνική σχέση

Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο έχει «πολιτικό αίμα» και καθόλου δάκρυα. Η ώρα του τελικού ξεκαθαρίσματος, για το οποίο είχε προϊδεάσει εδώ και μήνες «Το Βήμα», έρχεται και ο Στ. Κασσελάκης, όπως το έχει κάνει πολλές φορές έως τώρα, δεν θα διστάσει να προκαλέσει ο ίδιος τις εκλογές.

Αν και η ηγεσία έως σήμερα δείχνει πως θέλει να τις αποφύγει και να υπάρξει πιστή τήρηση των όσων έχουν αποφασιστεί, πολλοί προεδρικοί τάσσονται υπέρ των εκλογών, όπως ο Ν. Παππάς, η νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς, ο Βασίλης Κόκκαλης κ.ά. Το ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη στην παρούσα φάση είναι τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη και κατά πόσο θα υπάρξει επανασύνδεση που θα σημάνει και στήριξη του πρώην υπουργού στο πρόσωπό του εν όψει της δύσκολης μάχης στην Κ.Ε.

Η προ ημερών διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πολυήμερες καταγγελίες του κ. Πολάκη, για τις οποίες όμως ο ίδιος διεγράφη από την ΚΟ – άλλο τραγελαφικό γεγονός που δείχνει και το χάος που επικρατεί –, αποτελεί ένα «δώρο» στον πρώην υπουργό. Στο πλαίσιο του κατευνασμού του Π. Πολάκη, που εμφανίζεται τώρα δικαιωμένος, υπάρχουν συζητήσεις για επαναφορά του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ. Η επιστροφή Πολάκη είναι κρίσιμη για τον Στ. Κασσελάκη, καθώς, αν και κατά καιρούς υπήρξε απόσταση με τον Ν. Παππά, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ΚΟ που τον στήριξε και στην υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, η απόφαση για επιστροφή Πολάκη, που είναι αναμενόμενη, καίει και την κίνηση για κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη και βέβαια αποδυναμώνει το σενάριο να είναι υποψήφιος αρχηγός ο κρητικός πολιτικός.

Σε μια τέτοια περίπτωση, στη διαρχία θα προστεθεί και ο Π. Πολάκης και εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μια τριγωνική σχέση: Στ. Κασσελάκης, Ν. Παππάς και Π. Πολάκης, για τον οποίο πολλοί λένε και το προωθούν στο παρασκήνιο ότι θα ήταν εξαιρετική επιλογή για γραμματέας του κόμματος.

Οι «Ελβετοί» και ο «βαρύς» Αλ. Τσίπρας

Στάση ευμενούς ουδετερότητας

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και στην ΚΕ και στην ΚΟ οι λεγόμενοι «Ελβετοί», που κρατούν στάση ευμενούς ουδετερότητας. Οι Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού ψήφισαν προ ημερών «παρών» στην ψηφοφορία για τον Ν. Παππά.

Η παρουσία τους είναι σημαντική για την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 31 βουλευτών που αριθμεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως πολλά επώνυμα στελέχη, εκτός κλίματος Κασσελάκη, αναζήτησαν τον Αλ. Τσίπρα για να πληροφορηθούν τις απόψεις του για όσα γίνονται. Από το περιβάλλον του λένε, το αυτονόητο, πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται σε όσα γίνονται, ούτε κλίνει προς τη μια ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.

«Δεν θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο κομματάρχη» έλεγε στο «Βήμα» πρόσωπο κύρους, αναγνωρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερο χρόνο.

Σημαντικά πρόσωπα όμως που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις του λένε πως ο κ. Τσίπρας είναι «βαρύς», σχεδόν απόμακρος για όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ενοχλεί το σκηνικό και δείχνει να θεωρεί πολλά αποκρουστικά, μη πολιτικά, ξένα προς τη φιλοσοφία της Αριστεράς. Θα παρέμβει; Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλοί. Ο ίδιος λέει πως όχι. Οι πολλοί πάντως που ομνύουν πίστη στον ίδιο έχουν ακονίσει τα «μαχαίρια» τους και ετοιμάζονται.

 

ΠΗΓΗ: BHMA