Η Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της, καθώς προχωρά σε βαθύτερες περικοπές κόστους λόγω αυξανόμενου ανταγωνισμού από Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.
Σε ανακοίνωση της τη Δευτέρα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το κλείσιμο εργοστασίων στη χώρα. Άλλα μέτρα για τη διασφάλιση του μέλλοντος της εταιρείας περιλαμβάνουν την προσπάθεια να τερματιστεί η συμφωνία προστασίας των εργαζομένων με τα συνδικάτα, που ισχύει από το 1994.
«Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια πολύ απαιτητική και σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Group, Όλιβερ Μπλουμ. «Το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο και νέοι ανταγωνιστές εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Γερμανία, ειδικότερα ως κατασκευαστική βάση, υποχωρεί περαιτέρω όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα».
Η Volkswagen, η οποία ξεκίνησε μια προσπάθεια περικοπής κόστους ύψους 10 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους, χάνει μερίδιο αγοράς στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι παραδόσεις σε πελάτες στην Κίνα μειώθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 11,4% στα 10,1 δισ. ευρώ.
Η αδύναμη απόδοση στην Κίνα προκύπτει καθώς η εταιρεία χάνει έδαφος έναντι των τοπικών κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η BYD, που απειλούν όλο και περισσότερο τη θέση της στην Ευρώπη.
«Η κύρια περιοχή δράσης μας είναι η περικοπή κόστους», δήλωσε ο Μπλουμ στους αναλυτές, αναφερόμενος σε προγραμματισμένες μειώσεις σε εργοστάσια, αλυσίδες εφοδιασμού και δαπάνες εργατικού δυναμικού. «Έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα οργανωτικά βήματα. Τώρα είναι θέμα κόστους, κόστους και κόστους», πρόσθεσε.
Η Volkswagen απασχολεί περίπου 683.000 εργαζομένους
Οι προτάσεις περικοπών της Volkswagen θα αντιμετωπίσουν ισχυρή αντίσταση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που κατέχουν σχεδόν τις μισές θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας. Η IG Metall, ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα στη Γερμανία, κατηγόρησε τη Δευτέρα τη διοίκηση για κακοδιαχείριση και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την προστασία των θέσεων εργασίας.
Ο διαπραγματευτής της IG Metall, Τόρστεν Γκρέγκερ, δήλωσε: «Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο παρουσίασε ένα ανεύθυνο σχέδιο που απειλεί μαζικά τις θέσεις εργασίας και τις εγκαταστάσεις. Αυτό το εγχείρημα δεν είναι μόνο κοντόφθαλμο αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο».
Η Volkswagen απασχολεί περίπου 683.000 εργαζομένους παγκοσμίως, εκ των οποίων 295.000 στη Γερμανία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των επιβατικών αυτοκινήτων της Volkswagen, Τόμας Σάεφερ, δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στη Γερμανία ως επιχειρηματική βάση, ενώ σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για βιώσιμη αναδιάρθρωση της μάρκας.
Η Volkswagen τόνισε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και δεν μπορεί να λυθεί με απλά μέτρα περικοπής κόστους».
Με πληροφορίες από CNN/ΠΗΓΗ:LIFO