Το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» ήχησε χθες στον περίβολο του Ζαππείου, εκεί όπου γιορτάστηκε η επέτειος 50 χρόνων από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Ολες οι γενιές και οι φυλές του κόμματος έδωσαν το «παρών» σε μια εκδήλωση όπου η προσδοκία για «ολική επαναφορά» μέσα από το παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώνει η τρέχουσα πολιτική συγκυρία ήταν κυρίαρχη. Οπως και το μήνυμα ενότητας που επέλεξαν να εκπέμψουν οι συμμετέχοντες: όλοι οι εν ζωή ηγέτες του κόμματος αλλά και οι υποψήφιοι στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας ήταν εκεί. Κυρίαρχη και η νοσταλγία των ψηφοφόρων που έφθασαν μέχρι το Ζάππειο, κάποιοι για να ανεμίσουν πράσινες σημαίες, πιθανότατα ενθυμούμενοι συγκεντρώσεις άλλων εποχών, τότε που «βούλιαζε η Αθήνα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ενωτικός και μίλησε με θερμά λόγια για την προσφορά και τη συμβολή όλων των ηγετών του ΠΑΣΟΚ. Από τον «ανεπανάληπτο ηγέτη» Ανδρέα Παπανδρέου «που έκανε πραγματικότητα την Αλλαγή», στον Κώστα Σημίτη με τον οποίο «το κράτος εκσυγχρονίστηκε» και «η Ελλάδα μπήκε στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και η Κύπρος εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε.», στη συνέχεια στον Γιώργο Παπανδρέου που, όπως είπε, «τίμησε το αξίωμα του πρωθυπουργού και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας πάνω απ’ όλα την πατρίδα» και στον Ευάγγελο Βενιζέλο «που συνέχισε τον δρόμο της ευθύνης απέναντι στα νταούλια του λαϊκισμού» και, τέλος, στη Φώφη Γεννηματά «που κράτησε την παράταξη όρθια όταν έφτασε στα όρια της πολιτικής της επιβίωσης».
Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ξεκάθαρος για την προοπτική του κόμματος, λέγοντας ότι «μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δείξει τον δρόμο της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», μιλώντας για δρόμο «που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος». Προβάλλοντας ως κεκτημένο, πλέον, την ενότητα, την πολιτική αυτονομία και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος προσδιόρισε ως επόμενο βήμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις «από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Είναι μια ευκαιρία
Ως ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε με βάση τη βιωμένη εμπειρία από τη γέννηση και τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 50 χρόνια μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης. «Στην πορεία αυτή των 50 ετών, αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε. Και έδωσε το δικό του στίγμα για το ζητούμενο της συγκυρίας, τις προσδοκίες που διαμορφώνονται και τις απαιτήσεις. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μία προοδευτική κατεύθυνση». Και φρόντισε να επισημάνει ότι «είναι μία ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Μπορούμε να παλέψουμε τώρα για να πετύχουμε. Εδώ και τώρα προχωράμε μπροστά με γνώση, δύναμη, τόλμη. Θα πετύχουμε».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η απάντηση στις κρίσεις
Με συναισθηματική φόρτιση ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες για τη γνώριμη σκηνή του Ανδρέα Παπανδρέου να σηκώνει ψηλά το χέρι του, κρατώντας το κείμενο της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στον λαό φτερά δημοκρατικά, για να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, να απαιτήσει δικαιώματα, να διεκδικήσει συμμετοχικά ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Συνοψίζοντας την κυβερνητική πορεία του κόμματος, επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα και τις κρίσεις που άφηνε πίσω της η Δεξιά. Είτε το 1981 είτε το 1993 είτε το 2009». Και αφού παρατήρησε για την τρέχουσα συγκυρία ότι «η Δεξιά αποδείχθηκε πάλι και ανίκανη και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας», τόνισε ότι «η Ιστορία καλεί –και προκαλεί– ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της». Μίλησε, τέλος, για ένα κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες και «μια διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μεγάλη, ανοιχτή, συμμετοχική». Ηρθε η ώρα ξανά να φανούμε «αντάξιοι των προσδοκιών και των ονείρων του κάθε δημοκράτη προοδευτικού πολίτη», πρόσθεσε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ενότητα και συστράτευση
«Μια πρόταση για το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης» ήταν, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το κόμμα «πρέπει να εμφανιστεί ξανά, προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα».
«Το ΠΑΣΟΚ τιμά την Ιστορία του αλλά δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι το κόμμα του μέλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και μίλησε για μια νέα πρόταση με την οποία το κόμμα πρέπει να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο. «Μια πρόταση σεβασμού και αναβάθμισης των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, κοινωνικής συμπερίληψης και όχι απλώς συνοχής, λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας, μερίσματος ανάπτυξης για όλους, εθνικής στρατηγικής που αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί ο ιστορικός χρόνος». Επισήμανε, δε, ότι προέχει η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με παραταξιακή συνείδηση, αλλά κυρίως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr