Μια εθνική αναπτυξιακή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, που θα πρέπει να συναφθεί έως το τέλος του έτους, έθεσε ως προτεραιότητα για τη στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατά συνέπεια την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Παρουσιάζοντας –εθιμοτυπικά από τη Θεσσαλονίκη, ενόψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη– ειδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) σε συνεργασία με την Alco, η ΓΣΕΕ έδειξε πως η συντριπτική πλειονότητα (άνω του 80%) των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τάσσεται υπέρ των συλλογικών συμβάσεων. Σήμερα, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 24% των εργαζομένων, ενώ το 2023 υπεγράφησαν μόλις 23 συμβάσεις εκ των οποίων οι 17 προέβλεπαν μισθολογικές αυξήσεις.
Στόχος της ΓΣΕΕ, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι να βγουν από το τέλμα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. H συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους με αντικείμενο την πλήρη αποκατάσταση του εργασιακού πλαισίου το οποίο ανετράπη με την εφαρμογή των μνημονίων.
Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όσο και ο γ.γ. Νίκος Φωτόπουλος, αλλά και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας, καθηγητής Γιώργος Αργείτης, αμφισβήτησαν επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία της καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν χαρακτηριστικά:
– Το 26,3% του πληθυσμού, ήτοι 2.658.000 άτομα, βρίσκεται στο όριο της φτώχειας.
– Το 5% κατέχει το 44% του πλούτου και το 1% το 22%.
– Η αγοραστική δύναμη των μισθών υποχώρησε κατά 8 μονάδες σε σχέση με το 2019.
– Περίπου 648.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 444 ευρώ καθαρά.
– Ο μέσος μισθός μειώθηκε 341 ευρώ σε σχέση με το 2019.
– Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος δεν προέρχεται από τη μισθωτή εργασία, η οποία παρουσίασε απώλειες, αλλά από τα εισοδήματα και τον πλούτο.
Η ΓΣΕΕ πρότεινε, επίσης, την εφαρμογή ενός σχεδίου 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, και ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση των εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά σε συνδυασμό με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις ενέργειας, μεταφορών και τράπεζες.
Στους άξονες αυτούς βασίζονται τόσο οι αυριανές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη συμπρωτεύουσα, όσο και αυτές που –όπως έχουν προαναγγείλει– θα ακολουθήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση, μισή ώρα νωρίτερα, στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Σύμφωνα με την έρευνα της Alco, το 82% των εργαζομένων ζητεί οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες. Το 85% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι ΣΣΕ είναι απαραίτητες για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 83% αναγνωρίζει την επίδρασή τους στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας και το 80% στη διασφάλιση συνθηκών υγείας. Επίσης, το 73% εκτιμά ότι οι ΣΣΕ έχουν σημαντική επίδραση στην αύξηση των αμοιβών και το 71% στην επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ