Ολλανδία: Ζητά να εξαιρεθεί από το νέο σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο μεταναστών

Συνοριακοί έλεγχοι και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά νέων μέτρων για να περιορίσει τη μετανάστευση, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία αποφάσισε να επεκτείνει τους ελέγχους σε όλα τα σύνορά της.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του εθνικιστικού, αντιισλαμικού κόμματος PVV του Γκέερτ Βίλντερς, δήλωσε ότι θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα αυτής της κίνησης. Η υπουργός Μετανάστευσης, Μαργιολάιν Φάμπερ, υποστηρίζει ότι η δράση της βασίζεται στις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας.

«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο», δήλωσε η Φάμπερ.

Εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει εξαίρεση της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο, αν και οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντιδράσουν έντονα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μαμέρ, δήλωσε: «Έχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ»

Αυστηρότερα μέτρα και περιορισμοί

Σε μία από τις πρώτες της ενέργειες, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει τις δυνατότητες των ατόμων που έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Επιπλέον, θα αρχίσει να επεξεργάζεται νόμο που θα αναστέλλει όλες τις αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων ασύλου για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Ο Βίλντερς, που κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με την υπόσχεση για αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα τρία κόμματα τον Μάιο, αφού παραιτήθηκε από την ιδέα να αναλάβει την πρωθυπουργία. Την κυβέρνηση ηγείται ο Ντικ Σχόοφ, ένας μη εκλεγμένος πρώην ανώτατος κρατικός υπάλληλος.

Συνοριακοί έλεγχοι και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης

Όπως και η γειτονική Γερμανία, η Ολλανδία σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

ΠΗΓΗ:lifo.gr