Iσως να είναι η πρώτη χρονιά που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις στα σχολεία, ο διορισμός καθηγητών και αναπληρωτών, πέρασε σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτο πλάνο βγήκε η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Μια απαγόρευση η οποία ανακοινώθηκε από πέρυσι, αλλά από εφέτος μπήκε σε εφαρμογή και είχαμε μάλιστα και την πρώτη αποβολή μαθητή.
Να σκεφτείτε ότι αναδείχθηκε ξαφνικά σε μείζον θέμα, τόσο που απασχόλησε και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει την βούληση της κυβέρνηση να τοποθετηθούν πιλοτικά lockers στα σχολεία για να κλειδώνουν μέσα σε αυτά τα κινητά τους οι μαθητές (αλλά όχι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι- για αυτούς δεν αναφέρει τίποτα το μέτρο).
Εν πάσει περιπτώσει αυτά τα lockers υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και καιρό στην Ελλάδα, στο υπουργείο Εξωτερικών (για παράδειγμα). Μόλις περάσεις τον έλεγχο του υπουργείου σου δίνουν ένα κλειδάκι, σου υποδεικνύουν ένα ντουλαπάκι και σου λένε «κλείδωσε μέσα το κινητό του και κράτα το κλειδί».
Τώρα θα πείτε είναι ελληνική πατέντα τα lockers για τα κινητά; Όχι, είναι καθαρά ευρωπαϊκή, από εκεί σίγουρα θα το εμπνεύστηκαν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στα άτυπα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών οι ηγέτες δεν συνεδριάζουν έχοντας τα κινητά κοντά τους, μέσα στην αίθουσα, αλλά τα κλειδώνουν σε κάποιο locker έξω από τη αίθουσα. Λένε ότι το κάνουν αυτό από τον φόβο των… Ρώσων χάκερς. Στην ουσία όμως αυτή η υποψία ότι μπορεί να υποκλαπούν συζητήσεις, άρχισε, εάν δεν κάνω λάθος, όταν ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, μαγνητοφώνησε συνεδριάσεις του… Ecofin και το δήλωσε κιόλας, όταν τις δημοσιοποίησε.
Αλλά και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (καθώς και του ΚΥΣΕΑ) οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα πάλι για τον φόβο των υποκλοπών. Ένας φόβος που μεγάλωσε μετά τις αποκαλύψεις για υποκλοπές με το Predator.
Συνεπώς να μπουν lockers στα σχολεία για τα κινητά δεν θα είναι κάτι το επαναστατικό. Επαναστατικό θα ήταν (όπως έγινε σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες) η πλήρης απαγόρευση κινητών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αφού στις χώρες αυτές η αναγόρευση είχε πολιτικό κόστος σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τότε γιατί στην Ελλάδα αποφάσισαν τη «μη χρήση» (καλύτερα να το πούμε έτσι) των κινητών στα σχολεία; Πρώτα απ΄όλα, όπως λένε από την κυβέρνηση βοηθάει την μαθητική διαδικασία, αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ότι με την απαγόρευση μπορούν κάλλιστα να αποφευχθούν μαγνητοσκοπήσεις μπούλινγκ για εκβιασμό ή ακόμα μαθητικής βίας.
Ωστόσο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένουν ότι το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό. Έτσι λοιπόν έως ότου τοποθετηθούν πιλοτικά τα lockers, τα κινητά θα πρέπει να παραμένουν στις τσάντες. «Για το καλό των μαθητών», όπως θα έλεγε και ένα τραγούδι.