«Αδειάζει» τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την υπουργό Τουρισμό, Όλγα Κεφαλογιάννη, για τον ορυμαγδό δαπανών, συνολικού ύψους 115.000 ευρώ εκ των οποίων 17.980 μόνο για… δύο περσικά χαλιά, από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο.
«Εγώ δεν μπορώ να αξιολογήσω κάθε επιμέρους δαπάνη συνολικά για το γραφείο αλλά βλέποντας εκ των υστέρων τις αντιδράσεις η αλήθεια είναι ότι η φράση να δείχνουμε την δέουσα προσοχή νομίζω ταιριάζει σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη» δήλωσε σήμερα στα «Παραπολιτικά» ο Παύλος Μαρινάκης, αν και χθες ο ίδιος κράτησε χαμηλότερους τόνους.
Μετά το μπαράζ αντιδράσεων ωστόσο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε πως «υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας που τα βγάζει πέρα δύσκολα -ευτυχώς μειώνεται αλλά αυτό , αυτός είναι και ο στόχος, το 27% πρέπει να μειωθεί περισσότερο – κάθε ευρώ το οποίο δαπανάται από τον κρατικό κορβανά, πρέπει να το προσέχουμε και να το τσεκάρουμε πάρα πολλές φορές, για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Είναι δεδομένο ότι έχουν ανάγκες τα γραφεία κατά καιρούς, αλλά αυτές οι ανάγκες όταν αποφασίζεται το πώς θα ικανοποιηθούν, πρέπει να δείχνουμε – επειδή δεν είναι δικά μας λεφτά – πολλαπλάσια προσοχή» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με μειωμένο ενδιαφέρον «τις αντιδράσεις. Είναι λογικό, οι πολίτες πληρώνουν φόρους, οι πολίτες πληρώνουν εισφορές». Ωστόσο, ζήτησε ξανά να βλέπουμε «τη μεγάλη εικόνα για τον τουρισμό. Δεν συνδέω το ένα θέμα με το άλλο, αλλά για να μην μηδενίζουμε τη δουλειά που έχει γίνει από ένα επιτελείο και από την κυρία Κεφαλογιάννη. Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτή η στάση μας. Είναι, ας πούμε, ένα μήνυμα και για το από εδώ και πέρα. Πρέπει να δείχνουμε – το επαναλαμβάνω – όταν μιλάμε για χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ασχέτως αν αυτά είναι περισσότερα ή λιγότερα, έστω και για ένα ευρώ, αυξημένη προσοχή, γιατί είναι λεφτά τα οποία δεν ανήκουν σε κανέναν μας. Είναι λεφτά των Ελλήνων πολιτών, αυτών που πληρώνουν φόρους.
Όπως έχω πει, μηδενός εξαιρουμένου, όλοι μας αξιολογούμαστε. Από αυτές τις θέσεις, όλοι είμαστε περαστικοί, είμαστε προσωρινοί. Είμαστε όσο μας θέλει, εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός».
Η ίδια «καραμέλα» για τους «11»
Σε ό,τι αφορά στον νέο «πονοκέφαλο» στο εσωκομματικό μέτωπο ο κ. Μαρινάκης επιχείρησε εκ νέου να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία των 11 «γαλάζιων» βουλευτών, που έστειλαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας δανειοληπτών, εγγυητών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα και επεσήμανε πως τους τελευταίους μήνες και συνολικά τα τελευταία χρόνια «έχουμε ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μιλάμε για 7,5 δισεκ. ευρώ ρυθμίσεις συνολικά. Και μάλιστα οι δανειολήπτες επωφελούνται και του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά και του νέου συστήματος εξωδικαστικού μηχανισμού. Προσέξτε, εμείς έχουμε ψηφίσει, -οι βουλευτές μας συμπεριλαμβανομένων και των 11, που πολύ καλά κάνουν και ζητάνε περισσότερα-, πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο».
Κατά τα λοιπά μας είπε ότι ο ρόλος του βουλευτή είναι να εκπροσωπεί την Περιφέρειά του, το σύνολο των ψηφοφόρων της Περιφέρειάς του και όχι μόνο αυτούς που ψηφίζουν τη ΝΔ, και να μεταφέρει τις αγωνίες τους. Και επανέλαβε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια ερώτηση από περισσότερους από έναν βουλευτή. Έχουμε μέσα σε πέντε χρόνια και λίγους μήνες, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που είναι κυρίως ερωτήσεις αλλά και αναφορές, σχεδόν 10.000 αντίστοιχες κινήσεις, δηλαδή περίπου 6.400 ερωτήσεις και κάποιες αναφορές».
«Το δεύτερο που μας πρόσφερε αυτή η ερώτηση είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα να πούμε κάποιες αλήθειες στους πολίτες» είπε και προσπάθησε να κάνει το μαύρο – άσπρο ισχυριζόμενος ότι η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα «κόκκινα δάνεια» δεν ήταν μια απάντηση υπέρ των τραπεζών: «Ήταν μια απάντηση που κατέληγε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα υπέρ των δανειοληπτών. Μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 40% των κόκκινων δανείων του 2019 το πήγε στο 7,5%. Μια Κεντροδεξιά Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε την υποχρέωση των servicers να ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια τους δανειολήπτες, έβαλε πρόστιμα μέχρι και 500.000 ευρώ και κατέστησε υποχρεωτική, κάτι που δεν ήταν πριν λίγους μήνες, την αποδοχή μιας απόφασης εξωδικαστικού μηχανισμού».
ΠΗΓΗ:efsyn.gr