Γαλλία : Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις Μακρόν και Μπαρνιέ η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ο κεντροδεξιός Ζαν-Νοελ Μπαρό, από το κόμμα MoDem, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Αντουάν Αρμάν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 39 υπουργούς και φέρει έντονη δεξιά κατεύθυνση, με κύρια αποστολή την άμεση ψήφιση του προϋπολογισμού, ένας κρίσιμος στόχος για τη σταθερότητα της χώρας.

 

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, ενώ ο κεντροδεξιός Ζαν-Νοέλ Μπαρό, 41 ετών και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, διορίστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Μπρυνό Ρετογιό, ριζοσπάστης συντηρητικός, ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη νέα κυβέρνηση, σταθερός στο πόστο του ως υπουργός Άμυνας παραμένει ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του προέδρου Μακρόν. Ο υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν, από το κόμμα του Μακρόν, διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, όπως και ο Μπενζαμέν Χαντάντ, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα.

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Μοντ Μπρεζεόν, επίσης από το κόμμα του Μακρόν, θα είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό. Παράλληλα, η Ανίκ Ζενεβάρ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, διορίστηκε υπουργός Γεωργίας, μια στρατηγική κίνηση για τη συγκέντρωση υποστήριξης από τον αγροτικό τομέα.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρασιντά Ντατί, παραμένει στη θέση της στο υπουργείο Πολιτισμού, διασφαλίζοντας την πολιτιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα, όπου θα τεθούν οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, με το βάρος να πέφτει στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα εκφωνήσει την ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων την 1η Οκτωβρίου. Η πρώτη και επείγουσα αποστολή της κυβέρνησής του θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού την ώρα που η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με ένα αβυσσαλέο δημόσιο χρέος και βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για υπερβάλλον έλλειμμα.

Άμεσες οι αντιδράσεις

Ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων Αλεξί Κολέρ δεν είχε προλάβει να ανακοινώσει το νέο 39μελές κυβερνητικό σχήμα, όταν ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις από την άκρα δεξιά και την αριστερά.

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πρέπει να επιβληθεί απέναντι σε μία Γαλλική Εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και είναι κατακερματισμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, που ήρθε πρώτη στις εκλογές και απουσιάζει από την κυβέρνηση, την μακρονική κεντροδεξιά και την άκρα δεξιά.

Η κυβέρνηση «επισφραγίζει την επιστροφή του μακρονισμού και δεν έχει κανένα μέλλον», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, που παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν προέτρεψε: «Ας ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν την κυβέρνηση».

Η νέα κυβέρνηση, προϊόν οδυνηρών διαβουλεύσεων που διήρκεσαν δεκαπέντε ημέρες, είναι στραμμένη προς την δεξιά, την πολιτική οικογένεια του Μισέλ Μπαρνιέ. Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και δεν είναι ευρέως γνωστός.

Μία από τις πλέον επίμαχες προσωπικότητες, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μπρυνό Ρετογιό, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην αριστερά όσο και στο κέντρο, περιλαμβανομένου του μακρονικού στρατοπέδου. Ανήκει στην σκληρή φιλελεύθερη-συντηρητική δεξιά και είναι ο κήρυκας της «τάξης», της «αυστηρότητας» και της «πειθαρχίας». Πρόθεσή του, η εφαρμογή σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Από το στρατόπεδο των μακρονικών, ο κεντρώος Ζαν-Νοέλ Μπαρό ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών. Πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα πρέπει να επιβληθεί γρήγορα σε μία εκρηκτική διεθνή σκηνή εν μέσω δύο σημαντικών συρράξεων, στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, που ανήκει στο προεδρικό μπλοκ, είναι από τους ελάχιστους που διατήρησαν το υπουργείο τους και από τους λίγους που θα έχουν στην διάθεσή τους αυξημένο προϋπολογισμό σε μία συγκυρία πολλαπλών διεθνών κρίσεων.

Η Ρασιντά Ντατί, διχαστική φυσιογνωμία της γαλλικής δεξιάς, διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η αριστερά καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες «κλεμμένες εκλογές» και τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα εξαρτάται από την άκρα δεξιά.

Οικολόγοι και μέλη της Ανυπότακτης Γαλλίας διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις κατά της κυβέρνησης «Μακρόν-Μπαρνιέ».

ΠΗΓΗ:avgi.gr