Ένα δικαστήριο 113 ετών με έναν πανύψηλο χάλκινο θόλο κοντά στις όχθες του ποταμού Τρακί στο Ρίνο της Νεβάδα, αποτέλεσε για αρκετές ημέρες την περασμένη εβδομάδα το επίκεντρο του οικογενειακού δράματος του Ρούπερτ Μέρντοχ, με διακύβευμα την πληροφόρηση και την άποψη εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
Αυτό που διακυβεύεται είναι η μοίρα μιας από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, του Fox News στις ΗΠΑ, που αποτέλεσε κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα MAGA (Make America Great Again) του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο ίδιος επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Αν ο Ρούπερτ Μέρντοχ, 93 ετών, επικρατήσει στη νομική του προσπάθεια να αλλάξει τα δικαιώματα ψήφου του οικογενειακού καταπιστεύματος για να διασφαλίσει ότι ο επιλεγμένος διάδοχός του και συντηρητικά διακείμενος μεγαλύτερος γιος του, Λάχλαν Μέρντοχ, 53 ετών, θα διευθύνει την εταιρεία μετά το θάνατό του, λίγα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, που ανήκει στον Μέρντοχ, ο 93χρονος μεγιστάνας υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να επιτραπεί η μετατόπιση του ελέγχου ψήφου του καταπιστεύματος στον Λάχλαν επειδή είναι προς το συμφέρον όλων των δικαιούχων, συμπεριλαμβανομένων των άλλων παιδιών του». Αλλά αν χάσει, ο νεότερος αδελφός Τζέιμς Μέρντοχ, σε συνεννόηση με τις αδελφές του Προύντενς και Ελίζαμπεθ, θα μπορούσε να αναγκάσει το Fox News να απομακρυνθεί από τη συντηρητική ειδησεογραφική ευθυγράμμιση του πατέρα και του αδελφού τους.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με σεισμό στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης στις ΗΠΑ δεν έχει τον αντίκτυπο που είχε το Fox News τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έχει μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη του αμερικανικού συντηρητισμού και της ακροδεξιάς, την οποία φοβούνται τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί. Το Fox News καταδικάζεται από πολλούς για τη συντηρητική του προκατάληψη και τους πολυάριθμους παρουσιαστές που έχουν γίνει αγαπημένοι της αμερικανικής δεξιάς και ακροδεξιάς, μετατρέποντάς τους σε ισχυρούς παίκτες της πολιτικής σκηνής.
Φιγούρες όπως ο Σον Χάνιτι είναι τεράστιας ισχύος μέσα στον κόσμο του MAGA, ενώ ο πρώην παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον -εξόριστος πλέον από τον τηλεοπτικό σταθμό- δεν μπόρεσε να διατηρήσει την επιρροή που είχε όταν απευθυνόταν στους τηλεθεατές του Fox News.
Το παιχνίδι των διαφορετικών σεναρίων που διακυβεύονται στο Ρίνο αφορά και τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές, οι οποίοι συζητούν για το δικό τους rebranding αν κερδίσει ο φιλελεύθερος Τζέιμς, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας μαζί του αν επικρατήσουν ο πατέρας του και ο αντίπαλος αδελφός του.
Όμως, παρά την τεράστια σημασία τους, τα νομικά επιχειρήματα σχετικά με το οικογενειακό καταπίστευμα που συστάθηκε το 1999, παρουσιάστηκαν μέσα στους αδιαπέραστους τοίχους της δικαστικής αίθουσας και είναι εν γνώσει μόνο των άμεσα εμπλεκόμενων, συμπεριλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, Γουίλιαμ Μπαρ.
Ο Τζέιμς, η Ελίζαμπεθ και η Προύντενς, θέλουν να διατηρηθεί το καταπίστευμα και αντιτίθενται στην προτεινόμενη από τον Μέρντοχ αλλαγή που θα έδινε τον έλεγχο στον Λάχλαν, επειδή θα έχαναν τη δύναμη ψήφου. Ωστόσο, ενώ η πολιτική του Λάχλαν αγγίζει την ακροδεξιά και ταιριάζει με εκείνη του πατέρα του, τα υπόλοιπα αδέρφια που αντιτίθενται έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία.
Ο Τζέιμς Μέρντοχ φιλοξένησε ακόμη και τον Τζο Μπάιντεν στο σπίτι του για έναν έρανο το 2022 και έχει υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει αμερικανικών εκλογών 2024. Αλλά δεν θα είναι η πολιτική της Fox που θα συζητηθεί τόσο πολύ στο Ρίνο. Αντ’ αυτού, μεγάλο μέρος της οικογενειακής διαμάχης αφορά τις συμβάσεις εταιρικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ που επιτρέπουν σε μια οικογένεια να ελέγχει μια επιχείρηση στην οποία δεν κατέχει την πλειοψηφία μέσω της λεγόμενης δομής μετοχών διπλής κατηγορίας. Στην πραγματικότητα οι μετοχές της οικογένειας έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις άλλες. Για παράδειγμα, ο Ρούπερτ Μέρντοχ κατέχει το 17% των μετοχών της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης και το 39% της δύναμης ψήφου.
«Ο αγώνας για τον έλεγχο της αυτοκρατορίας Μέρντοχ μεγεθύνεται από τη διπλή ταξική δομή» λέει στον Guardian ο Τσαρλς Έλσον, που ειδικεύεται σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στις ΗΠΑ. «Η ιδέα είναι ότι είμαι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο και πρέπει να διοικώ την εταιρεία ως βασιλιάς της. Οι άλλοι μέτοχοι μπορούν να πουν ότι σε πιστεύουμε. Αλλά οι επικριτές της άνισης ψηφοφορίας διπλής κατηγορίας λένε ότι η δομή αυτή αποδυναμώνει τη λογοδοσία των διευθυντικών στελεχών. Αυτό είναι το πρόβλημα – ουσιαστικά καταστρέφει τη λογοδοσία» εξηγεί ο Έλσον.
Η μεταβίβαση αυτής της εξουσίας από γενιά σε γενιά, προσθέτει, το κάνει μόνο χειρότερο. «Πώς ξέρετε ότι το ταλέντο είναι γενετικό; Απλώς επειδή είναι τα παιδιά δεν σημαίνει ότι έχουν το ίδιο επιχειρηματικό δαιμόνιο με τον πατέρα και δεν επιλέγεις έτσι τον ηγέτη μιας εταιρείας ή μιας χώρας» σημειώνει.
*Με πληροφορίες από Guardian/ ΠΗΓΗ:lifo.gr