Η καταιγίδα «Μπόρις» που βούλιαξε την Ευρώπη θα εμφανίζεται συχνά αν δεν ανακοπεί η κλιματική αλλαγή

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι καταστροφικές πλημμύρες της Κεντρικής Ευρώπης επιδεινώθηκαν πολύ από την κλιματική αλλαγή και προσφέρουν μια καθαρή εικόνα του μέλλοντος για την ήπειρο που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, λένε οι επιστήμονες.

Η καταιγίδα «Μπόρις» προκάλεσε τις τελευταίες μέρες τεράστιες καταστροφές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, οδηγώντας σε τουλάχιστον 24 θανάτους και ζημιές δισεκατομμυρίων λιρών.

Η ομάδα μετεωρολογικών παρατηρήσεων και μελετών World Weather Attribution (WWA) είπε ότι το τετραήμερο που διήρκεσε η καταιγίδα «Μπόρις» ήταν το πιο βροχερό που έχει καταγραφεί ποτέ στην κεντρική Ευρώπη και ανέπτυξε μια ιδιαίτερα ενισχυμένη ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το θετικό ήταν πώς η καταιγίδα είχε προβλεφθεί γεγονός που οδήγησε σε καλύτερη προετοιμασία από κάποιες χώρες αποφεύγοντας περισσότερες καταστροφές από αυτές που αντιμετώπισαν τελικά.

Οι επιστήμονες του WWA αναλύουν πόσο ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή σε ένα ακραίο καιρικό γεγονός, συγκρίνοντάς το με ένα μοντέλο για το πόσο άσχημη θα μπορούσε να ήταν αυτή η καταιγίδα, η ξηρασία ή ο καύσωνας σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν έκαιγαν ορυκτά καύσιμα για σχεδόν 200 χρόνια. Το είδος της βροχόπτωσης που εξαπέλυσε η καταιγίδα «Μπόρις» είναι ευτυχώς ακόμα σπάνιο και αναμένεται να συμβεί περίπου μία φορά κάθε 100-300 χρόνια στο σημερινό κλίμα το οποίο βιώνει αύξηση θερμοκρασίας κατά περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά αν η θέρμανση φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, παρόμοια επεισόδια θα γίνουν κατά 5% πιο έντονα και 50% πιο συχνά, προειδοποίησε η WWA. Χωρίς πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να φτάσει περίπου τους 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Αυτό είναι σίγουρα αυτό που θα δούμε πολύ περισσότερα στο μέλλον», δήλωσε η Φρεντερίκ Ότο, λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου και εκ των επικεφαλής της μελέτης της WWA. Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ ταιριάζουν στο ευρύτερο μοτίβο του τρόπου με τον οποίο αλλάζει το κλίμα της Ευρώπης σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Το περίσσευμα υγρασίας

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 C θερμότερα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την κλιματική υπηρεσία Copernicus. Αυτό όχι μόνο φέρνει πολύ πιο συχνούς και έντονους καύσωνες, αλλά και πιο ακραίες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Η εικόνα είναι πιο περίπλοκη στη νότια Ευρώπη, λόγω των μεταβολών των καιρικών φαινομένων μεγάλης κλίμακας.

Ο απλούστερος λόγος για πιο έντονες βροχοπτώσεις σε έναν πιο ζεστό κόσμο είναι ότι μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία , περίπου 7% για κάθε 1 βαθμό Κελσίου. Αυτή η επιπλέον υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr