ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης παρά τις μεγάλες αμφιβολίες για την ενοχή του

Ο Μαρσέλους Ουίλιαμς δήλωνε αθώος για πάνω από δύο δεκαετίες

Πάνω από 20 χρόνια μετά την καταδίκη του, ο καταδικασμένος δολοφόνος Μαρσέλους Ουίλιαμς εκτελέστηκε στο Μιζούρι, παρά τις σοβαρές αμφιβολίες για την ενοχή του.

Ο 55χρονός άφησε την τελευταία του πνοή σε φυλακή στο Bonne Terre, στο βόρειο Μιζούρι, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να παρέμβει στην υπόθεση. Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μιζούρι, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας, επίσης αρνήθηκαν να αποτρέψουν την εκτέλεση του Ουίλιαμς. 

Ο Μαρσέλους Ουίλιαμς καταδικάστηκε το 2003 για τον φόνο της Φελίσια Γκέιλ Πίκους, η οποία είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της, στο Σεντ Λούις, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με 43 τραύματα από μαχαίρι, το οποίο βρισκόταν στην κουζίνα της.

Σύμφωνα με τον Γουέσλι Μπελ, έναν από τους δικηγόρους που εκπροσώπησαν την Εισαγγελία του Σεντ Λούις όταν ο Ουίλιαμς καταδικάστηκε για πρώτη φορά, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να δικαιολογήσουν την θανατική καταδίκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπελ είχε αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δύο βασικών μαρτύρων, ενώ θεωρούσε άδικο τον αποκλεισμό των μαύρων ενόρκων από την δίκη του επίσης μαύρου Ουίλιαμς. Επιπλέον, το γενετικό υλικό του 55χρονού δεν βρέθηκε ποτέ στο φονικό όπλο, σε αντίθεση με το DNA ενός δικηγόρου και ενός ντετέκτιβ, που άγγιξαν το μαχαίρι με γυμνά χέρια.

Ωστόσο, ένας δικαστής της Πολιτείας του Μιζούρι έκρινε ότι η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων όσον αφορά το φονικό όπλο δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει το πόρισμα του δικαστηρίου. Το πόρισμα επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας, ενώ ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Μάικ Πάρσον, αρνήθηκε να εισηγηθεί αντιστροφή της απόφασης.

«Ελπίζουμε να δώσουμε τέλος σε μία υπόθεση που μας ταλανίζει εδώ και δεκαετίες, ενοχοποιώντας την οικογένειας της Φελίσια Γκέιλ Πίκους ξανά και ξανά», δήλωσε ο Πάρσονς, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας δικαστής ή ένορκος που πίστεψε στην αθωότητα του Μαρσέλους Ουίλιαμς».

Πάντως, ακόμη και η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμούσε την εκτέλεση του Μαρσέλους Ουίλιαμς, καθώς υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για την ενοχή του. Μάλιστα, η οικογένεια της Φελίσια Γκέιλ είχε δώσει την συναίνεση της σε μία συμφωνία που θα καταδίκαζε τον Ουίλιαμς σε ισόβια, αντί για την εσχάτη των ποινών.

Παρ’ όλα αυτά, καμία από τις αρχές που είχε την δικαιοδοσία να αποτρέψει τον θάνατο του κατηγορούμενου δεν το έπραξε. Ήταν η τρίτη φορά που ο 55χρονος αντιμετώπιζε την προοπτική της θανατικής καταδίκης, έχοντας λάβει αναστολή το 2015 και το 2017.

Με πληροφορίες από Sky News

ΠΗΓΗ:lifo.gr