Η Ελβετία και η Ιταλία τροποποίησαν τα ορεινά σύνορά τους κάτω από την κορυφή Matterhorn, καθώς η κλιματική αλλαγή στις Άλπεις λιώνει τους παγετώνες που ιστορικά σηματοδοτούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το Bloomberg.
«Σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής ή τις γραμμές κορυφογραμμής των παγετώνων, του πυρετού ή του διαρκούς χιονιού», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση την Παρασκευή σε δήλωση. «Αυτοί οι σχηματισμοί αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».
H κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της
Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο και ο αντίκτυπος είναι πιο δραματικός σε περιοχές όπως οι Άλπεις, όπου οι παγετώνες έχουν χάσει το 10% του εναπομείναντος όγκου τους τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθώς οι παγετώνες συρρικνώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι γνωστές ορεινές διαδρομές αλλάζουν και στη χειρότερη περίπτωση, ο πάγος μπορεί ξαφνικά να καταρρεύσει. Τον Ιούλιο του 2022, την επομένη της καταγραφής διψήφιων θερμοκρασιών στην κορυφή της Marmolada στους Δολομίτες της Ιταλίας, ένα κομμάτι πάγου αποκόπηκε από τον παγετώνα του βουνού και σκότωσε 11 ορειβάτες.
Η περιοχή που επηρεάζεται από τις αλλαγές συνόρων είναι αυτή του φημισμένου χιονοδρομικού κέντρου Zermatt, όπου πεζοπόροι και σκιέρ μπορούν να διασχίσουν ελεύθερα μεταξύ της Ελβετίας και της κοιλάδας Valtournenche της Ιταλίας.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσαρμόσουν τα σύνορα γύρω από τα ορόσημα Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel και Gobba di Rollin με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Η Ελβετία ενέκρινε τη συνθήκη συνοριακής προσαρμογής την Παρασκευή, ενώ η Ιταλία πρέπει ακόμη να υπογράψει επίσημα τις αλλαγές.
Το θέρετρο Zermatt γύρω από την κορυφή Matterhorn προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε εποχή, με τους επισκέπτες να ξοδεύουν συνολικά 2,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις εκεί πέρυσι. Περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες προέρχονταν από χώρες εκτός Ελβετίας.
Πηγή: ΟΤ.gr/in.gr