Διαμαντοπούλου: Για να πετύχουμε χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά και ηγετική ομάδα

Η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στην κεντρική προεκλογική της εκδήλωση ένα «τριπλό σχέδιο» για την Ελλάδα, την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ - «Η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε δεν πρέπει να πάει χαμένη - Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με μικρά βήματα και χαμηλές προσδοκίες» ανέφερε

Ένα «τριπλό σχέδιο» για την Ελλάδα, την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πριν από λίγο η Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην κεντρική προεκλογική της εκδήλωση στην Αθήνα, όπου παραβρέθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές της.

Η υποψήφια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτός από το τριπλό σχέδιο παρουσίασε και ένα καθαρό πλάνο όσον αφορά στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπογράμμισε τα “ναι” και τα “όχι” στα σενάρια για πιθανές συμπράξεις και τόνισε από την αρχή της ομιλίας της ότι για να πετύχει η προσπάθεια που προτείνει χρειάζεται στο τιμόνι του κόμματος συγκεκριμένη ηγεσία και ηγετική ομάδα μετά από τις εσωκομματικές εκλογές. «Το Σχέδιο αυτό για να πετύχει χρειάζεται Ηγεσία αλλά και Ηγετική ομάδα που να έχουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες αλλά και τις ικανότητες να το υπηρετήσουν αποτελεσματικά, να το προβάλουν αξιόπιστα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με άλλα λόγια να κάνει το ΠΑΣΟΚ ισχυρή αντιπολίτευση, να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη και αύριο κυβέρνηση.

Γι΄ αυτό στις 6 του Οκτώβρη εκτός από Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίζουν και για τον επόμενο πρωθυπουργό της πατρίδας μας», εξήγησε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία με την ομιλία της σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών σημείωσε με νόημα ότι: “Η μεγάλη αυτή ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με μικρά βήματα και χαμηλές προσδοκίες. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο χρεοκοπημένο μοντέλο της ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ουσιαστικό η ηγεσία να μην είναι ανέπαφη από την πραγματική ζωή και τον αγώνα επιβίωσης».

Σύμφωνα με την υποψήφια αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, η ρητορική και το πολιτικό ύφος που απαιτούν οι πολίτες μετά από τόσες απογοητεύσεις θα πρέπει να δώσει την πρόταση που απαιτεί ο 21ος αιώνας. «Και είμαι σίγουρη ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί όπως το 1974 έτσι και το 2024 να φέρει νέες ιδέες και να μιλήσει στην ψυχή και στο μυαλό των ανθρώπων», άρχισε να λέει ξεκαθαρίζοντας ένα- ένα σημείο του σχεδίου του. Για παράδειγμα αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια περί συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η “υπενθύμιση” της σοσιαλδημοκρατικής ταυτότητας του κόμματος κι ότι “πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής, έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.»

Νωρίτερα είχε διευκρινίσει ότι το ΠΑΣΟΚ που η ίδια προτείνει “θέτει αυτονόητα και εξαρχής ως βασική διαχωριστική γραμμή του Κινήματος μας, αυτή με τη συντήρηση σε όλες τις εκφάνσεις της, λαϊκίστικη, παραδοσιακή, φιλελεύθερη. Μάλιστα υπογράμμισε το “όχι” σε όποια σύμπραξη με τα κόμματα “τύπου ΣΥΡΙΖΑ” λέγοντας: “Την ίδια στιγμή που όμως το ΠΑΣΟΚ οριοθετείται με σαφήνεια απέναντι στον κάθε μορφής συντηρητισμό θα πρέπει να οριοθετήσει και να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του και με τις κομματικές και πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται και συνεχίζουν την ιδεολογία και τις πολιτικές της παραδοσιακής ιστορικής αριστεράς όπως αυτή μετεξελίχθηκε σήμερα στα διάφορα κόμματα και κινήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, τύπου ΣΥΡΙΖΑ”.

6328189

Κάνοντας την “ακτινογραφία” του πολιτικού συστήματος μετά από τις ευρωεκλογές η πρώην Επίτροπος και υπουργός διαπίστωσε ότι “υπάρχει μια πρωτότυπη κατάσταση όπου το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε σχετική αποδόμηση με το κόμμα της ΝΔ να χάνει 13 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, η αξιωματική αντιπολίτευση να διαλύεται και ταυτόχρονα να υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση την οποία δεν μπορεί να υποδεχθεί μέχρι στιγμής κανένα κόμμα”. Και διαμήνυσε στη συνέχεια:

“Η χώρα χρειάζεται επειγόντως τον αντίπαλο πόλο, το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης στο οποίο οι πολίτες θα βλέπουν την επόμενη κυβέρνηση”.

Για τη ΝΔ

Η κριτική της ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και σκληρή σχετικά με τη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία επί πέντε χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Σήμερα πέντε χρόνια μετά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει απ΄ άκρη σε άκρη της Ελλάδας κοινωνική ανασφάλεια για το αύριο, κοινωνική αντίδραση γι΄αυτά που δεν γίνονται, κοινωνική απελπισία σε περιοχές και ομάδες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο χωρίς προοπτική.

Η χώρα βιώνει τιμές Δυτικής Ευρώπης και Βαλκανικούς μισθούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάνουν σε ανταγωνιστικότητα κάτω από το βάρος ενός τεράστιου ενεργειακού κόστους , ενός κλειστού τραπεζικού συστήματος που επικεντρώνεται μόνο στα δικά του κέρδη χωρίς να δίνει στοιχειωδώς την δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή μειώνεται, η λειψυδρία χτυπά κάθε γωνιά της χώρας και κάθε παραγωγική δραστηριότητα χωρίς σχέδιο και πολιτική για το νερό, οι νέοι άνθρωποι κοιτούν ακόμα να φύγουν από τη χώρα τους ζώντας σε πόλεις με τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα χωρίς τις αναγκαίες κοινωνικές δομές και χωρίς οργανωμένη αγορά εργασίας σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος αλλάζει τα πάντα.

6328263

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι οι ανακοινώσεις που παρουσιάζουν μια εικόνα μακριά από την αλήθεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από πέντε χρόνια είναι σαφές ότι προχωρά χωρίς πολιτικό πλαίσιο , χωρίς μακροχρόνιο σχέδιο ενώ διοικείται με την ενός ανδρός αρχή έχοντας παύσει κάθε μορφή διαβούλευσης.

Τοπική αυτοδιοίκηση , επιμελητήρια, εργατικά κέντρα , αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν συμμετέχουν πια σε κανενός είδους απόφαση.

Χωρίς πολιτικο σχέδιο και συμμετοχή η διακυβέρνηση εξελίσσεται σε

Διαχείριση: αποσπασματικές λύσεις σε προβλήματα

Χειραγώγηση: σε θεσμούς και ΜΜΕ

Πελατειακή σχέση που αποτυπώνεται από την διαχείριση των πόρων μέχρι το «επανακάμψαν δόγμα κατόπιν ενεργειών μου».

Αυτή η μορφή διαχείρισης – αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης πρέπει να ελεγχθεί – πρέπει να ανατραπεί – πρέπει να αντικατασταθεί”

Η υποψήφια αρχηγός πιστεύει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ τώρα που μπορεί να ταρακουνήσει, όπως είπε, το πολιτικό σύστημα, αρκεί να προχωρήσει με συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα και την κοινωνία. Η ίδια αρχίζει να αναλύσει το σχέδιό της βάζοντας τους αναγκαίους τίτλους:

“Το πολιτικό σχέδιο πρέπει να έχει ιδεολογική βάση.

Η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα απαιτεί:

Ισχυρό Κράτος ,

Αγορά που λειτουργεί με κανόνες για την παραγωγή Εθνικού Πλούτου,

Κοινωνικό κράτος που αναδιανέμει &

Δημοκρατία με Ισχυρούς και Ανεξάρτητους Θεσμούς.

Και υπάρχει σε όλες μας τις προτάσεις ένα δόγμα που είναι η διαχωριστική μας γραμμή από τις συντηρητικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Η αγορά είναι καλός δούλος, αλλά κακός αφέντης.

Η Ελλάδα που Παράγει χρειάζεται ένα ισχυρό κράτος που θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, την αγορά εργασίας και θα δώσει ευκαιρίες συμπαραγωγής όλων των μεγάλων προμηθειών τόσο στις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και στα πανεπιστήμια.

Η επιτυχία στην οικονομία κρίνεται στη κοινωνία και στοίχος μας είναι ένα κοινωνικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα σε όλες τις γενιές και σε όλους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του.

Αυτό σημαίνει νέος ρόλος ελεγκτικός και ρυθμιστικός του κράτους και θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας”.

Με την ομιλία της έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις της για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας, για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάδειξη των σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών.

 

ΠΗΓΗ: Protothema.gr