Βία ανηλίκων: Πολλά περιστατικά συμβαίνουν για να αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μετέφερε την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε μαθητές

Με αφορμή τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μετέφερε την εικόνα των αρχών, όσον αφορά την εμπλοκή των social media.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, η Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι πολλά από τα περιστατικά που καταγγέλλονται, συμβαίνουν με σκοπό την ανάρτηση υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχουμε δει πολλά περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους να συμβαίνουν επειδή ακριβώς θέλουν να υπάρξει μια εικόνα στη συνέχεια ή ένα βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί ως “κατόρθωμα” μέσα σε πολλά εισαγωγικά, γιατί αυτό πιστεύουν τα μικρά παιδιά» δήλωσε αρχικά, η κ. Δημογλίδου.

Το περιστατικό στο Κρανίδι

Με ειδική αναφορά στο νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων και μάλιστα εντός σχολικού συγκροτήματος, που σημειώθηκε στο Κρανίδι, η Κωνσταντία Δημογίδου ανέφερε ότι: «Δυστυχώς είναι όντως ένα περιστατικό που όπως πληροφορηθήκαμε κι εμείς, συνέβη κατά την ώρα του διαλείμματος. Βέβαια, το παιδί ευτυχώς ενημέρωσε μετά το πέρας των μαθημάτων τους γονείς του και προσήλθαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν. Άμεσα συνελήφθη ο ανήλικος δράστης και φυσικά ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως διέταξε να μη συλληφθούν οι γονείς του ανηλίκου και αυτό προφανώς επειδή το περιστατικό συνέβη εντός του σχολείου. Έχουμε πει πολλές φορές ότι μπορεί αυτό το φαινόμενο, γιατί πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας απασχολεί πολύ, να μην είναι καθαρά αστυνομικό θέμα, όμως η Ελληνική Αστυνομία δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτό, προσπαθεί και κάνει δράσεις συνεχώς για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το φαινόμενο που απασχολεί την κοινωνία μας».

Για τα περιστατικά βίας εντός του σχολικού χώρου η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι: «Πρέπει και οι διευθύνσεις των σχολείων αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν την αστυνομία και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Άλλωστε υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία με τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων, των διευθυντών του σχολείου να ενημερώνουν σε περίπτωση που βλέπουν ότι υπάρχουν παραβατικά παιδιά και φυσικά να ενημερώνεται και η οικογένεια των παιδιών αυτών και να προσπαθεί να προσπαθούν να λυθεί το ζήτημα αυτό στο σχολείο με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που διαθέτουν έτσι κι αλλιώς».

«Θέλουν να υπάρξει μια εικόνα ή ένα βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί ως κατόρθωμα»

Όσο για την εμφάνιση των social media και τους περιορισμούς της χρήσης τους από τους μαθητές, η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε ότι: «Φυσικά βρίσκει σύμφωνη την Ελληνική Αστυνομία το συγκεκριμένο μέτρο» εξηγώντας στην πορεία:

«Γιατί ξέρετε, έχουμε δει πολλά περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους να συμβαίνουν επειδή ακριβώς θέλουν να υπάρξει μια εικόνα στη συνέχεια ή ένα βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί ως “κατόρθωμα” μέσα σε πολλά εισαγωγικά, γιατί αυτό πιστεύουν τα μικρά παιδιά. Και συνεχίζοντας να διαπράττουν αδικήματα, να παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα και να καλούν σε πράξεις βίας ουσιαστικά και άλλους ανήλικους, χωρίς να κατανοούν το άδικο της πράξης τους και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει αυτό για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ενός παιδιού».

Αναφορικά με την πλατφόρμα όπου θα ενημερώνονται οι γονείς για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ή να κόβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς τα παιδιά τους η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. είπε: «Περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις. Βέβαια, η Ελληνική Αστυνομία όπου διαπιστώνει ότι υπάρχει τέτοιο υλικό και υπάρχουν τέτοιες αναρτήσεις στα social media με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επεμβαίνει».

Το ελληνικό «FBI»

«Πρόκειται για τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία θα έχει δράση σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στην Αττική, καθώς υπήρχαν κατά τόπους Διευθύνσεις και Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος. Όμως μιλάμε τώρα για μια υπηρεσία με εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο, με εμπειρία σε αυτές τις υποθέσεις που θα στελεχώνουν αυτή την υπηρεσία με Υποδιεύθυνσης και στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη που θα ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα. Γιατί έχουμε δει στο παρελθόν πολλές περιπτώσεις όπου μία ανθρωποκτονία, μία δολοφονία ή μία άλλη περίπτωση οργανωμένου εγκλήματος, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο και οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη συνδέονται μεταξύ τους τελικά και πρέπει να βρούμε και το δρόμο του χρήματος, του μαύρου χρήματος» διευκρινίζει η κα Δημογλίδου.

Για το αν η δομή θα είναι στα πρότυπα της Αμερικής η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απαντά: «Η δομή θα είναι συγκεκριμένη, προβλέπεται άλλωστε και στο ΦΕΚ το οποίο έχει δημοσιευθεί για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπου θα είναι υποστράτηγος και ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της συγκεκριμένης υπηρεσίας και θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Αστυνομίας η υπηρεσία αυτή. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή κάποιος ενδιάμεσους αξιωματικός, αλλά απευθείας ο Αρχηγός του Σώματος που θα επιβλέπει αυτή την υπηρεσία και φυσικά με την με την αρμόδια εισαγγελική αρχή πάντα, η οποία θα βοηθάει την έρευνα και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία θα πρέπει να συνδράμει στο έργο αυτής της υπηρεσίας, θα συμμετέχει σε κάθε περίπτωση στις επιχειρήσεις».

Η στελέχωση της υπηρεσίας θα γίνει από το «προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που ήδη υπηρετούσε σε κεντρικές υπηρεσίες που ασχολούνταν με σοβαρά εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα και με οργανωμένο έγκλημα. Αυτοί θα στελεχώνουν την υπηρεσία αυτή, αλλά θα συνδράμει οποιαδήποτε άλλη ειδική μονάδα της Αστυνομίας» εξήγησε η κα Δημογλίδου, στη συζήτηση για τα μέτρα καταπολέμησης της εμφάνισης περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων.

ΠΗΓΗ:lifo.gr