Η ισορροπία τρόμου συνεχίζεται στην Μέση Ανατολή, με κάποιους να θεωρούν πιθανό το σενάριο να υπάρξει ένα διπλό δυναμικό χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν αλλά και του Λιβάνου σε μία επίδειξη δύναμης από το Τελ Αβίβ προς τους εχθρούς του αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Με το Ισραήλ να κρατά κρυφά τα χαρτιά του για τον ακριβή χρονικό ορίζοντα του χτυπήματος και να τονίζει ότι θα είναι «μια ακριβής και θανατηφόρα απάντηση», η αλήθεια είναι ότι το Τελ Αβίβ εδώ 20 χρόνια προετοιμάζεται για ένα τέτοιο χτύπημα αναπτύσσοντας μια σειρά από εξελιγμένα όπλα και τεχνολογίες.
Μάλιστα η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην προετοιμασία, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν.
Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες έγιναν γνωστές μόνο αφού τα οπλικά συστήματα πωλήθηκαν σε ξένες χώρες.
Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες αποκαλύφθηκαν όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε το χτύπημα κατά των Χούθι στην Υεμένη.
Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ διεξήγαγε άλλο ένα χτύπημα στην Υεμένη, αναπτύσσοντας αεροσκάφη F-15 από μια βάση 1.800 χιλιόμετρα μακριά, επιδεικνύοντας τις ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό.
Τα αεροσκάφη αυτά, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για αερομαχίες, τροποποιήθηκαν στο Ισραήλ για αποστολές κρούσης.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία τα εξόπλισε επίσης για να μεταφέρουν σύγχρονα πυρομαχικά τόσο από αμερικανικούς όσο και από ισραηλινούς κατασκευαστές.
Γιατί η επίθεση στο Ιράν είναι πιο σύνθετη πρόκληση από την Υεμένη
Ωστόσο, μια επίθεση στο Ιράν αποτελεί μια πολύ πιο σύνθετη πρόκληση, παρά το γεγονός ότι η απόσταση από το Ισραήλ είναι περίπου ίδια με την Υεμένη.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι βάσεις βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν είναι βαθιά κρυμμένες στο υπέδαφος, σε αντίθεση με λιγότερο προστατευμένους στόχους όπως οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου.
Επιπλέον, το Ιράν υποστηρίζει ότι διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, το οποίο έχει αναπτυχθεί κυρίως στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, που δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί, το σύστημα αυτό ανταποκρίνεται στις δυνατότητες ρωσικών συστημάτων όπως το S-300, το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ισραήλ.
Ωστόσο, το αποδιδόμενο από το Ισραήλ πλήγμα στο Ισφαχάν μετά την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο δεν αναχαιτίστηκε από αυτό το προηγμένο σύστημα, γεγονός που γεννά αμφιβολίες για τις δυνατότητες του.
Το Ιράν διατηρεί επίσης έναν απαρχαιωμένο στόλο, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών MiG-29 και αμερικανικών F-14 από την εποχή του Σάχη, τα οποία συνεχίζουν να επιχειρούν παρά τις διεθνείς κυρώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ανέπτυξε όπλα ορισμένα από τα οποία ακόμη και οι Αμεριικανοί αρνήθηκαν να του τα πουλήσουν, καθώς και καινοτόμα συστήματα που δεν είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ.
Πλήγματα από απόσταση 2.000 χιλιομέτρων
Τα πλήγματα σε απόσταση περίπου 2.000 χιλιομέτρων πραγματοποιούνται συνήθως από τις αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις με τη χρήση πυραύλων Κρουζ και βομβαρδιστικών. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει διαθέσει σημαντικό μέρος της αμερικανικής βοήθειας για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών ικανών να πετούν δύο ώρες κάθε φορά.
Η Lockheed Martin ανέπτυξε για αυτά τα αεροσκάφη ειδικές δεξαμενές καυσίμου, ενισχύοντας το βεληνεκές τους χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την αεροδυναμική ή την υπογραφή των ραντάρ.
Ξένες αναφορές αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμων για τα αεροσκάφη F-35, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στο Ιράν, διατηρώντας παράλληλα τις ικανότητες Stealth. Χωρίς αυτές, η εμβέλειά τους είναι ανεπαρκής και οι τυπικές δεξαμενές κάτω από τις πτέρυγες θέτουν σε κίνδυνο ένα μεγάλο μέρος της αόρατης εικόνας τους.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ παρουσίασαν δύο επιθετικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Οι πύραυλοι αυτοί ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες, μειώνοντας τους χρόνους συναγερμού του εχθρού και περιπλέκοντας τις προσπάθειες αναχαίτισης, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους.
Ο πύραυλος Rampage, ο οποίος αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Israel Aerospace Industries (IAI) και της Elbit Systems, βασίζεται στον πύραυλο EXTRA της Elbit. Μπορεί να εκτοξευθεί από τα αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35 του Ισραήλ. Η εξάρτησή του από την υπάρχουσα πυραυλική τεχνολογία το καθιστά σχετικά προσιτό, εκτιμώμενο σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά μονάδα.
Ο πύραυλος Rocks, που παρουσιάστηκε από τη Rafael το 2019, συνδυάζει δυνατότητες υπερηχητικής πλεύσης με δορυφορική και αδρανειακή πλοήγηση, καθώς και οπτική στόχευση. Βασίζεται στον πύραυλο «Anchor» της Rafael, ο οποίος μιμείται τον ιρανικό πύραυλο Shahab σε ταχύτητα και ευελιξία για σκοπούς δοκιμών.
Ο Rocks μπορεί να εκτοξευθεί από μικρότερα αεροσκάφη F-16 και δυνητικά από το F-35. Σύμφωνα με ξένες εκτιμήσεις, έχει βεληνεκές 300 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει πολεμική κεφαλή 500 κιλών, καθιστώντας τον ικανό να στοχεύει οχυρωμένες ή υπόγειες δομές.
Ξένες πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα πυραυλικό σύστημα επιφανείας-επιφανείας, εξοπλισμένο τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές, γνωστό ως πύραυλοι «Jericho». Ωστόσο η πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους σε ένα πλήγμα φαίνεται χαμηλή.
Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά το Λίβανο
Οι διαφαινόμενες προετοιμασίες από το Ισραήλ για το χτύπημα έρχονται ενώ το Τελ Αβίβ συνεχίζει να πλήττει στόχους στο Λίβανο και εξετάζει την επιστολή τελεσίγραφο που έστειλε στην κυβέρνηση Νετανιάχου ο Τζο Μπάιντεν.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (16/10) οι Ισραηλινοί έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού για πρώτη φορά εδώ και μέρες βάζοντας στο στόχαστρο όπως ανέφεραν κτήριο στο οποίο υπήρχαν όπλα της πυρομαχικά της Χεζμπολάχ.
Τα χτυπήματα ήρθαν αφού ο ισραηλινός στρατός (IDF) κάλεσε τους κατοίκους να το εκκενώσουν.
«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι IDF θα εργαστούν στο εγγύς μέλλον» ανέφερε η ανακοίνωση στα αραβικά, απευθυνόμενη στους κατοίκους του Χαρέτ Χρέικ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το CNNi ανέφερε ότι υπήρξε αναστολή των ισραηλινών επιθέσεων στη Βηρυτό τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω αυξανόμενων «συνεννοήσεων» μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε αργότερα ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει τη Χεζμπολάχ παντού στο Λίβανο «χωρίς έλεος», συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.
ΠΗΓΗ: CNN